5η Μαΐου η Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος – Στο 90% των περιπτώσεων ο ασθενής θεραπεύεται αν διαγνωστεί έγκαιρα

Το 2000 η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV) όρισε την 5η Μαΐου ως την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος. Σκοπός της συγκεκριμένης ημέρας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου για την έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος, ενός κακοήθους όγκου του δέρματος και των σπλάγχνων.

Πάνω από 50 % των μελανωμάτων εντοπίζεται σε ηλικίες από 55 έως 75 ετών, ωστόσο μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Το μελάνωμα διαγιγνώσκεται από τον δερματολόγο, καθώς δεν είναι κατανοητό από τον ασθενή, όποτε και απαιτείται ετήσια δερματολογικά εξέταση.

Η έκθεση στον ήλιο και η χρήση σολάριουμ προκαλούν γήρανση και καρκίνο του δέρματος. Η χρήση σολάριουμ κάτω από την ηλικία των 30 ετών αυξάνει κατά πολύ την πιθανότητα μελανώματος.

Εάν διαγνωστεί έγκαιρα ο καρκίνος του δέρματος κατά 90% των περιπτώσεων ο ασθενής θεραπεύεται.

Κάθε χρόνο εντοπίζονται παγκοσμίως γύρω στις 150.000 νέες περιπτώσεις μελανώματος και 35.000 θάνατοι από μελάνωμα, με το μελάνωμα να είναι ένας καρκίνος ο οποίος αυξάνει στις μεσογειακές χώρες και εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες.

Η αφαίρεση του μελανώματος γίνεται με χειρουργική επέμβαση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, απαραίτητη είναι η χρήση αντηλιακού καπέλου και γυαλιών ηλίου ενώ σε περίπτωση που κάποιος ασθενής δει μία βλάβη διαφορετικό θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με το δερματολόγο του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *