Τελετή για την 82η Επέτειο της Μάχης της Καλαμάτας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 16 Μαΐου , τελετή για την 82η επέτειο της Μάχης της Καλαμάτας, την τελευταία μάχη στην ηπειρωτική Ελλάδα, που έδωσαν στις 28 και 29 Απριλίου 1941 οι Συμμαχικές δυνάμεις, κατά των Γερμανικών δυνάμεων που προήλαυναν, προωθούμενες με μεγάλη ταχύτητα. Η μάχη αυτή δόθηκε στην Καλαμάτα και, με ιδιαίτερη ένταση, στην Παραλία.

Η τελετή διεξήχθη στο Μνημείο των πεσόντων Συμμάχων (Βρετανών, Αυστραλών, Νεοζηλανδών, Ισραηλινών, Κυπρίων και Ελλήνων) κατά τη Μάχη της Καλαμάτας, το οποίο βρίσκεται στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων (Κρήτης και Ψαρών).

Στο πλαίσιο της τελετής αναπέμφθηκε από τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας, Αρχιμανδρίτη Φίλιππο Χαμαργιά επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των ψυχών των Ελλήνων και Φιλελλήνων πεσόντων κατά τη μάχη της Καλαμάτας.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο εκπρόσωπος της Βρετανικής Κυβέρνησης, Πλοίαρχος του Βασιλικού Ναυτικού Άλεξ Μπους και η Γραμματέας των Απομάχων Βετεράνων της Ελληνικής Εκστρατείας Κατοίκων Καλαμάτας Janet Parkin. Ομιλία πραγματοποίησε η Καθηγήτρια Αρχαίας Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κυρία Ελένη Βολονάκη.

«Σήμερα, 82 χρόνια μετά, αποτίουμε φόρο τιμής στη θυσία τους και τιμούμε τη μνήμη τους», σημείωσε ο Δήμαρχος τονίζοντας ότι «η θυσία των πεσόντων στη Μάχη της Καλαμάτας δεν θα λησμονηθεί ποτέ».

Ακολούθησε σιωπητήριο πεσόντων νεκρών, κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση Εθνικών Ύμνων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *