Ορφανός: “Κακή οικονομική διαχείριση η ερμηνεία για την αύξηση των δημοτικών τελών – Άλλοι Δήμοι δεν κάνουν αυξήσεις”

Ανακοίνωση από τον συνδυασμό για το Δήμο Ναυπλιέων “Όραμα Δημιουργίας” και τον υποψήφιο δήμαρχο, κ. Δημήτρη Ορφανό για τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη.

Προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπλιέων
κ. Σταύρο Αυγουστόπουλο.

Θέμα: Διαμαρτυρία για τις υπέρογκες αυξήσεις των Δημοτικών Τελών στο Δήμο Ναυπλιέων.

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, με την παρούσα επιστολή εκφράζουμε την καθολική αντίδραση των μελών της Δημοτικής μας Παράταξης “ΟΡΑΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ”, που αποτελείται από Δημότες όλων των Ενοτήτων του Δήμου μας πιστεύοντας, από τα μηνύματα που δεχόμαστε ότι η αντίδραση για την αύξηση αυτή, ακουμπά το σύνολο των συνδημοτών μας και καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να μην προχωρήσει στην ψήφιση της προτεινόμενης αύξησης.

Αλλά και η μεθόδευση εν μέσω εορταστικής περιόδου, δυο μόλις μέρες πριν από τέλος του χρόνου που φεύγει, να έρχεται προς ψήφιση η αύξηση των Δημοτικών τελών, μαζί και με το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου και άλλα σημαντικά θέματα, ενώ υπήρχε ο χρόνος για διάλογο και ενημέρωση των Δημοτών για τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου Δημήτρη Κωστούρου, ο οποίος μόλις προ ολίγων ημερών σε ένα απολογισμό-μονόλογο το μόνο που έκανε ήταν να αραδιάσει εκατομμύρια για έργα στην οθόνη του Βουλευτικού, αντί να καλέσει τους πολίτες και να τους εξηγήσει τη λειτουργία του Δήμου, πώς και ποιος παίρνει τις αποφάσεις, πώς διαχειρίζεται το Δημοτικό χρήμα και ποιες είναι οι προτεραιότητες και οι πραγματικές ανάγκες προτίμησε να σιωπήσει, για να επιφυλάξει στους Δημότες Ναυπλιέων τα πικρά κάλαντα, που καλείστε σήμερα να νομιμοποιήσετε με την ψήφο σας, κάτι που δεν τιμά καθόλου το Δήμο μας και τους Δημότες.
Κύριε Πρόεδρε, οι αριθμοί και τα ποσοστά των αυξήσεων υπάρχουν στην εισήγηση του θέματος, ας μην τα επαναλάβουμε, να θυμηθούμε μόνο ότι πέρυσι την ίδια μέρα, στις 29 Δεκεμβρίου του 2021, ο συντελεστής για την οικιακή χρήση ήταν 1,30 € /τ.μ και μέσα σε ένα χρόνο, σήμερα, πάει στα 2,49 € /τ.μ., αύξηση 91%📈 και για τη γενική χρήση από 2,45 € /τ.μ. στα 3,58 € /τ.μ., αύξηση 46% αυξήσεις όχι απλά παράλογες, αλλά και εξοντωτικές τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που όλοι βιώνουμε.

Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία, ούτε αποτελεί άλλοθι ότι οι κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες έχουν κάποιες μειώσεις, αυτό γίνεται σε όλους τους Δήμους της χώρας, ούτε βέβαια η αύξηση του ενεργειακού κόστους, που επίσης όλοι οι Δήμοι της χώρας το απορρόφησαν, χωρίς να επιβαρύνουν περισσότερο τους Δημότες τους.

Μία μόνο ερμηνεία μπορεί να δοθεί, κακή οικονομική διαχείριση για την οποία θα πρέπει να δοθούν άμεσα οι εξηγήσεις και να αναληφθούν οι ευθύνες, από τη στιγμή μάλιστα που τα συγκεκριμένα Δημοτικά Τέλη είναι και ανταποδοτικά.
Γιατί άλλοι Δήμοι όχι μόνο δεν κάνουν αυξήσεις, αλλά και πολλοί από αυτούς μειώνουν κιόλας την επιβάρυνση των Δημοτών τους;
Κλείνουμε με την παράθεση ορισμένων από τους Δήμους της χώρας μας, μέσα από την ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ, προς επιβεβαίωση των λεγομένων μας: (Ακολουθεί κατάλογος Δήμων μετά την επιστολή).

Κύριε Πρόεδρε, σας καλούμε να μην προχωρήσει το Δημοτικό Συμβούλιο στις αυξήσεις, εμείς σαν Δημοτική Παράταξη που θα διεκδικήσει τη Δημαρχία στις προσεχείς Δημοτικές εκλογές, δεσμευόμαστε από τώρα, ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να μην επιβαρύνονται οι Δημότες, τουλάχιστον από τις δικές μας αστοχίες.

Παρακαλούμε η επιστολή μας αυτή να διαβαστεί πριν από τη συζήτηση του θέματος, ώστε να λάβουν γνώση ο Δήμαρχος και όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, θα δοθεί και προς δημοσίευση στα ΜΜΕ, για να ενημερωθούν και οι Δημότες.
Με τιμή
Δημήτρης Ι. Ορφανός
Δικηγόρος – Πρόεδρος Δ.Σ. Ναυπλίου
Υποψήφιος Δήμαρχος Ναυπλιέων

Κατάλογος Δήμων χωρίς αυξήσεις και μειώσεις Δημοτικών Τελών για το 2023:

  • Καλαμάτα: Καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη για το 2023
  • Καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη του Δήμου Παλλήνης το 2023
  • Σταθερά τα ανταποδοτικά τέλη στον Δήμο Ζίτσας το 2023
  • Σταθερά χαμηλά δημοτικά τέλη στο Χαλάνδρι με 100% απαλλαγή για όλες τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού
  • Αγ. Δημήτριος: Σταθερά τα δημοτικά τέλη το 2023
  • Ηράκλειο Αττικής: Χωρίς αυξήσεις τα δημοτικά τέλη το 2023
  • Άρτα: Σταθερά τα δημοτικά τέλη το 2023
  • Καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη από τον Δήμο Αγρινίου
  • Καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη για το 2023 στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης
  • Καμία αύξηση στα Δημοτικά τέλη Παπάγου-Χολαργού για το 2023
  • Σταθερά τα δημοτικά τέλη στον Δήμο Καλλιθέας το 2023- Διατηρείται η μείωση για τις ευπαθείς ομάδες
  • Αγ. Παρασκευή: Καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη για το 2023
  • Δήμος Ιωαννιτών: Καμία αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη το 2023
  • Κατά 5% μειώνονται τα δημοτικά τέλη στον Δήμο Αθηναίων από τον Ιανουάριο
  • Μείωση των δημοτικών τελών στον Δήμο Κρωπίας το 2023
  • Σε μείωση των δημοτικών τελών για κατοικίες και καταστήματα προχωρά ο Δήμος Ελευσίνας
  • Νέα μείωση 2% σε όλες τις κατηγορίες των ανταποδοτικών τελών για το 2023 στον Δήμο Πειραιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *