“Έχει και η Ερμιονίδα έργα πολιτισμού για υλοποίηση” λέει ο Γιάννης Γεωργόπουλος – Τι απαντά ο Γιάννης Μαλτέζος

Να συμπεριληφθεί και η Ερμιονίδα στις περιοχές στις οποίες πρόκειται να γίνουν έργα πολιτισμού ζητά ο Δήμαρχος Γιάννης Γεωργόπουλος. Διαβάστε την σχετική ανακοίνωση:

Την Παρασκευή 08/11/2019 στην Τρίπολη πραγματοποιήθηκε πολύωρη σύσκεψη με τη συμμετοχή της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Γ.Γ. Πολιτισμού, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, των Αντιπεριφερειαρχών και λοιπών αρμοδίων, η οποία κατέληξε στην απόφαση να προταθούν έργα πολιτισμού προς ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Διαπιστώσαμε σε σχετική ανακοίνωση που ακολούθησε, ότι κανένα έργο δεν αναφέρεται στην Ερμιονίδα. Δεν γνωρίζουμε τα κριτήρια επιλογής των έργων που προτάθηκαν από την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας και προβληματιζόμαστε για την αντιμετώπιση που έχει ο Δήμος μας.

Η Ερμιονίδα εξακολουθεί, δυστυχώς, να παραμένει εκτός προγραμματισμού. Θυμίζουμε ότι η Ερμιονίδα είναι κομμάτι της Αργολίδας κάτι που θα πρέπει επιτέλους να το λάβουν σοβαρά υπόψη.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε κάποια έργα πολιτισμού, τα οποία θα μπορούσαν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020, ώστε να υλοποιηθούν και να αναδείξουν τον πολιτιστικό πλούτο της Ερμιονίδας.

Ρωμαϊκό Ταφικό Μνημείο Ερμιόνης
Σχολείο Συγγρού Κρανιδίου
Ιερά Μονή Αυγού
Καποδιστριακό Σχολείο Ερμιόνης
Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Κοιλάδας
Αρχαία πόλη Αλιέων Πορτοχελίου
Μύλοι Κρανιδίου
Ιερός Ναός Ταξιαρχών Ερμιόνης
Πρόσβαση Σπηλαίου ΦΡΑΓΧΘΙ
Μύλοι Ερμιόνης

Ζητάμε από τους αρμοδίους, έστω και τώρα, να μεριμνήσουν ώστε να υλοποιηθούν έργα πολιτισμού και στην Ερμιονίδα.

Γραφείο Δημάρχου Ερμιονίδας

Και η απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας, κ. Γιάννη Μαλτέζου

Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος δημοσιοποίησε χθες, 12.11.2019, υπό τύπου παραπόνου, τη διαπίστωση ότι από τα προτεινόμενα έργα στο ΕΣΠΑ /ΠΕΠ 2014-2020 στον τομέα του Πολιτισμού, όπως αυτά αναφέρθηκαν στην κοινή σύσκεψη της Περιφέρειας με την Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, δεν υπήρχαν έργα από την περιοχή της Ερμιονίδας.

Προφανώς και τούτο δεν οφείλεται στο ότι η Ερμιονίδα «παραμένει εκτός προγραμματισμού» ούτε χρειάζεται η οποιαδήποτε υπόμνηση ότι «η Ερμιονίδα είναι κομμάτι της Αργολίδας».

Οφείλεται βεβαίως στο ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόταση ένταξης κάποιου έργου είναι η ύπαρξη ολοκληρωμένης, απολύτως ώριμης μελέτης, εγκεκριμένης από το ΥΠΕΘΑ.

Από τα έργα στα οποία αναφέρθηκε ο Δήμαρχος, μόνο το ταφικό μνημείο έχει ώριμη μελέτη, το οποίο ωστόσο είναι προς ένταξη σε ένα ευρύτερο έργο διαδρομής στις αρχαιότητες Ερμιονίδας.

Τα υπόλοιπα έργα είναι πολύ σημαντικά μεν, αλλά δεν υπάρχει καμμία μελέτη ούτε ολοκληρωμένη ούτε έτοιμη ούτε εγκεκριμένη.

Να συμπληρώσω ότι εκτός από τα ανωτέρω, πολύ σημαντικό έργο είναι και η ανάδειξη του σπηλαίου στο Φράγχθι, μελέτη η οποία ανήκει στην Εφορεία Σπηλαιολογίας και βεβαίως υπάρχει προσφορά για χορηγία από μεγάλη δωρήτρια για Μουσείο στην Ερμιονίδα, που αναμένει τις ενέργειες του Δήμου για να μπορέσει να ξεκινήσει και να υλοποιηθεί.

Αντιλαμβανόμαστε ότι μικρότεροι Δήμοι έχουν περιορισμένες δυνατότητες ανάθεσης και ωρίμανσης μελετών.

Αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι δεν μπορούν να αναζητούνται ευθύνες για τη μη ύπαρξη μελετών από ένα Δήμαρχο δύο μηνών.

Θέλουμε όμως να διαβεβαιώσουμε όλους τους Αργολιδείς ότι ως Περιφερειακή Ενότητα έχουμε την απόλυτη προαίρεση και τη βούληση να σταθούμε στο πλευρό όλων των Δήμων και να συνδράμουμε το έργο τους. Στον ευλογημένο τόπο που ζούμε υπάρχουν πολλά και σημαντικά μνημεία που μπορούμε να αποκαταστήσουμε και να αναδείξουμε. Σαφώς και με τα έργα που προκρίθηκαν δεν κλείνει ο προγραμματισμός, αλλά με σκληρή δουλειά από όλους στόχος μας είναι να επιτύχουμε την ένταξη ακόμα περισσότερων έργων στην επόμενη προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Αναμένουμε επομένως, με ανοικτή πρόσκλησή μας, το Δήμαρχο Ερμιονίδας στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, σε σύσκεψη με όλες τις συνεμπλεκόμενες υπηρεσίες και βεβαίως και τους βουλευτές Αργολίδας, ώστε να μπορέσουμε να εντάξουμε σε χρηματοδοτικά προγράμματα τα τόσο αξιόλογα και ονομαστά μνημεία του τόπου μας.

Γιάννης Μαλτέζος
Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αργολίδας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *