ΑΡΤΕΜΙΣΙΟ SOS!
Τις ημέρες που διανύουμε κι έως τις 12/09 βρίσκεται σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου MORES. Πρόκειται για έργο με σκοπό την τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε τέσσερα βουνά της Πελοποννήσου, το Μαίναλο, τον Πάρνωνα, το Αρτεμίσιο και την Τσεμπερού.
Σε ότι αφορά το Αρτεμίσιο το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση δεκαπέντε ανεμογεννητριών ύψους 150μέτρων η καθεμία, οι περισσότερες εκ των οποίων βρίσκονται μέσα στην περιοχή NATURA 2000 «Όρη Αρτεμίσιο και Λύρκειο» με κωδικό GR2510004. Τέσσερις μάλιστα από αυτές σύμφωνα με το σχέδιο του έργου καλύπτουν την κορυφή και την κορυφογραμμή του Αρτεμισίου. Άλλες τέσσερις σχεδιάζονται να τοποθετηθούν σε απόσταση μόλις 1,5χιλιομέτρου από την Καρυά (βλέπε χάρτη).
Η εγκατάσταση αυτών των γιγαντιαίων ανεμογεννητριών προϋποθέτει τη διάνοιξη δεκάδων χιλιομέτρων οδών μέσα σε δασωμένες περιοχές καθώς και την στερέωση σε αντίστοιχου μεγάλου μεγέθους τσιμεντένιες βάσεις. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι για την εγκατάσταση τους απαιτείται το «ξήλωμα» ενός οικοσυστήματος με όλα τα μέρη του (δέντρα, ζώα, πτηνά) με τελικό στόχο την παραγωγή «πράσινης» ενέργειας. Με λίγα λόγια διαλύουμε ένα φυσικό οικοσύστημα για να παράξουμε φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια. Η παραδοξότητα είναι προφανέστατη.
Εκτός από τις συνέπειες στο οικοσύστημα, αντίστοιχες είναι και οι συνέπειες στο ανθρωπογενές περιβάλλον. Οι επαγγελματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την περιοχή (μελισσοκομία, κτηνοτροφία) θα πληγούν ανεπανόρθωτα. Οι δραστηριότητες που σχετίζονται με το βουνό (πεζοπορία, ορειβασία, τρέξιμο) καθώς και η δυναμική της Καρυάς να μετατραπεί σε κέντρο οικοτουρισμού και εναλλακτικών δραστηριοτήτων θα εξαφανισθούν δια παντός. Η οπτική, ηχητική και περιβαλλοντική όχληση των ανεμογεννητριών είναι τέτοια που αποτρέπει αυτές τις μορφές ήπιας και αληθινά φιλικής προς το περιβάλλον ανάπτυξης.
Τίθεται εύλογα το ερώτημα αν κάποιος που υποστηρίζει τα παραπάνω τάσσεται αναφανδόν κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Η απάντηση είναι προφανέστατα ΟΧΙ. Οι ΑΠΕ είναι το παρόν και το μέλλον της παραγωγής ενέργειας. Όχι όμως σαν ευκαιρία κερδοσκοπίας αλλά σαν πραγματική λύση που σέβεται τους πολίτες και το περιβάλλον.
Καταρχήν η κλιματική αλλαγή απαιτεί μια ριζική αλλαγή τόσο στο παραγωγικό όσο και στο καταναλωτικό μοντέλο. Ο σεβασμός των φυσικών πόρων και η οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας σε οποιαδήποτε μορφή είναι δεξιότητες που πρέπει να διδάσκονται στις νέες γενιές από μικρή ηλικία.
Όσον αφορά τις ΑΠΕ η επιλογή τους μπορεί να γίνεται με βάση τα γεωμορφολογικά και κλιματικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής καθώς είναι πολλές οι εναλλακτικές παραγωγής (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, γεωθερμία, βιομάζα κλπ). Πως είναι δυνατόν σε μια περιοχή σαν τη δική μας με σχεδόν ολοετή ηλιοφάνεια, να μην προκρίνεται η λύση των οικιακών φωτοβολταϊκών;
Επιπρόσθετα το μέγεθος κάθε εγκατάστασης και η πυκνότητα των εγκαταστάσεων πρέπει να εμφανίζει σχέδιο, λογική και μέτρο. Είναι δυνατόν όλη η Εύβοια ή όλη Πελοπόννησος να είναι τεράστια αιολικά πάρκα; Τέλος πρέπει να δοθεί έμφαση στην αποθήκευση της παραγώμενης ενέργειας καθώς σημαντικό μέρος της μπορεί να χάνεται λόγω μη δυνατότητας αποθήκευσης για μελλοντική χρήση.
Ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας, ο Δήμος Μεγαλόπολης, η Παναρκαδική Ομοσπονδία Ελλάδος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρυάς «Το Αρτεμίσιο» είναι μερικοί από τους φορείς που έχουν ήδη πει ηχηρό ΟΧΙ στο έργο. Μαζί τους 4500 πολίτες που έχουν υπογράψει διαδικτυακά εμπεριστατωμένο κείμενο αντιρρήσεων(https://docs.google.com/forms/d/1_QYmkRLJyA2wJ3mDyqiYc3kvXglzfDq30er8SI9Atv0/viewform?fbclid=IwY2xjawFHrLJleHRuA2FlbQIxMAABHZzSkVc24G4JI-LW2–x6g0lKSN2ZqXvjOPEQEwyJBL75cIvFN8K9Zdyog_aem_U7mpHVhFWR3V-esdqlvwXA&edit_requested=true).
Ας χαράξουμε το ενεργειακό μας μέλλον με ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ.
Γρηγόριος Επ. Γρίβας
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Άργους – Μυκηνών, ΠΑΜΕ ΑΛΛΙΩΣ