Πετρέλαιο: Άνοδος των τιμών διεθνώς εν όψει της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με τα βλέμματα των επενδυτών να είναι στραμμένα στην απόφαση που θα πάρει μέσα στην εβδομάδα ο ΟΠΕΚ+ για το ύψος της παραγωγής.

Η τιμή του μπρεντ αυξήθηκε πάνω από τα 81 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 0,6%, μετά το ράλι πάνω από 4% που έκανε την Παρασκευή σε συνέχεια αντίστοιχης βουτιάς την προηγούμενη ημέρα. Η τιμή του αμερικανικού αργού WTI διαμορφώθηκε πάνω από τα 76 δολάρια μετά από αντίστοιχες διακυμάνσεις στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Ο ΟΠΕΚ+ θα συνεδριάσει το Σαββατοκύριακο για να αξιολογήσει την κατάσταση στην παγκόσμια αγορά αργού και να αποφασίσει για τις προτεραιότητες καθώς οδεύουμε στο 2024. Καθώς οι τιμές κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα φέτος, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα συνεχισθεί η μείωση της παραγωγής του καρτέλ.

«Συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία θα επεκτείνουν τις πρόσθετες εθελοντικές μειώσεις τους για τις αρχές του 2024… Ωστόσο, είναι λιγότερο ξεκάθαρο αν ο ΟΠΕΚ+ θα προχωρήσει σε περαιτέρω μειώσεις», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής της ING.

Κίνδυνος και από την τακτική των Χούτι

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν μετά τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, αλλά το επασφάλιστρο κινδύνου λόγω του πολέμου υποχώρησε και ενισχύθηκαν οι προσδοκίες για αύξηση της προσφοράς από χώρες εκτός του ΟΠΕΚ+, με αποτέλεσμα οι τιμές να υποχωρήσουν στα χαμηλότερα επίπεδα τετραμήνου. Με τα αποθέματα στις ΗΠΑ να αυξάνονται, τα hedge funds περιόρισαν τα στοιχήματά τους για αύξηση των τιμών στο χαμηλότερο επίπεδο 20 εβδομάδων.

Από την άλλη πλευρά, ώθηση στην τιμή του αργού έδωσε η εξασθένιση του δολαρίου, η ισοτιμία του οποίου υποχώρησε 0,3%, οδεύοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Αυγούστου, με αποτέλεσμα να γίνεται φθηνότερη η αγορά πετρελαίου από τους αγοραστές με άλλα νομίσματα.

Ο κίνδυνος για την αγορά πετρελαίου λόγω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής μετά την κατάσχεση ενός πλοίου στο ιαπωνικό νηολόγιο από τους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη που στηρίζονται από το Ιράν.

Με πληροφορίες από Bloomberg

imerisia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *