Προαιρετική η μάσκα στα Σχολεία – Αναλυτικά το ΦΕΚ με τα μέτρα

Την άλλη Δευτέρα (12.09.2022) ανοίγουν τα σχολεία και φέτος η μάσκα για μαθητές και εκπαιδευτικούς είναι προαιρετική. Rapid test θα κάνουν μόνο οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί, ενώ τα κρούσματα θα μένουν πέντε μέρες σε καραντίνα. Τι είπε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν τα σχολεία εκδόθηκε και το ΦΕΚ. Η Νίκη Κεραμέως, μιλώντας το πρωί της Πέμπτη (08.09.2022) στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα και αναφέρθηκε στο πρωτόκολλο που θα ισχύσει φέτος.

Τα σχολεία θα ανοίξουν με τη μάσκα να είναι προαιρετική για μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ τα παιδιά δεν θα υποβάλλονται πλέον σε τεστ, σε αντίθεση με τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς που θα πρέπει να κάνουν rapid ή PCR τεστ 48 ώρες πριν πάνε στο σχολείο και το οποίο θα πληρώνουν οι ίδιοι.

«Για τους καθηγητές, ισχύει πως όσοι είναι ανεμβολίαστοι, θα πρέπει να κάνουν rapid test. Τα παιδιά, εμβολιασμένα ή ανεμβολίαστα, δεν υποχρεούνται να κάνουν τεστ», τόνισε η Νίκη Κεραμέως και υπενθύμισε πως υπάρχει το πρωτόκολλο για απομόνωση πέντε ημερών για όποιον νοσήσει.

Αναφερόμενη στο γεγονός πως φέτος το πρωτόκολλο είναι διαφορετικό, η υπουργός Παιδείας επεσήμανε ότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα σε σχέση με την περασμένη σχολική χρονιά αφού «έχουν νοσήσει πολλοί, έχουν εμβολιαστεί πολλοί, οι μεταλλάξεις είναι διαφορετικές». «Σχεδόν πουθενά στον κόσμο, όπου έχουν ανοίξει τα σχολεία, δεν υπάρχουν μέτρα, αλλά συστάσεις, όπως ομόφωνα αποφάσισε και στην Ελλάδα η Επιτροπή των ειδικών την περασμένη εβδομάδα», πρόσθεσε.

Δείτε εδώ όλο το ΦΕΚ για τα σχολεία

«Τα σχολεία ανοίγουν την Δευτέρα με τους περισσότερους εκπαιδευτικούς των τελευταίων χρόνων. Από το 2008 έως το 2020 δεν είχε διοριστεί κανένας εκπαιδευτικός, ενώ έφευγαν σε σύνταξη 4.000-5.000 τον χρόνο. Η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει 25.000 διορισμούς εκπαιδευτικών», σημείωσε η Νίκη Κεραμέως.

Όπως είπε, η επιστροφή στο σχολείο γίνεται με καινοτομίες, όπως η επέκταση ωραρίου στο ολοήμερο σχολείο «όπου αφενός αναβαθμίζεται το εκπαιδευτικό έργο, αφετέρου έχουμε στήριξη της οικογένειας αφού είναι άλλο να πρέπει να φύγεις στις 15:00 από την δουλειά σου και άλλο στις 17:00».

Για τη θέρμανση στα σχολεία είπε ότι «πληρώνεται από τους δήμους. Το ΥΠΕΣ έχει λάβει ειδική μέριμνα για χρηματοδότηση των δήμων, λόγω της αύξησης των τιμών στην ενέργεια, για να θερμαίνονται οι σχολικές αίθουσες».

Σχετικά με τις χθεσινές ανακοινώσεις, σημείωσε ότι «το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, το πρόγραμμα όλης της χρονιάς. Τα τρίμηνα, τα τετράμηνα, πότε θα γίνουν οι κληρώσεις για εισαγωγή στα Πρότυπα σχολεία, πότε θα γίνουν οι Πανελλαδικές. Δεν μας πίστευαν οι συντάκτες ότι ανακοινώσαμε από τώρα τις ημερομηνίες για τις πανελλήνιες».

Για την πανεπιστημιακή αστυνομία και τις αντιδράσεις που υπάρχουν ακόμη και από πρυτάνεις, η Νίκη Κεραμέως είπε πως «το θέμα έχει πολύ μικρότερες διαστάσεις από όσο παλαιότερα, μετά την αλλαγή στο πλαίσιο για το άσυλο, που ψήφισε το 2019 η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Χάρη σε αυτόν, η Αστυνομία έσπασε πολλές καταλήψεις, ορισμένες εκ των οποίων ήταν πάνω από 30 χρόνια, όπως ήταν η κατάληψη για 34 χρόνια στην Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ. Η πρώτη πρωτοβουλία και βασικότερη ήταν αυτή, να μπορεί να παρεμβαίνει η Αστυνομία στο Πανεπιστήμιο, όπου τίθεται θέμα ασφάλειας. Έχουμε πλέον σποραδικά και κατ΄ εξαίρεση μεμονωμένες περιπτώσεις».

«Ότι υπάρχουν κάποιες ισχνές μειοψηφίες, θορυβώδεις, που αντιδρούν, θα υπάρχουν, διότι εδώ προσπαθούμε να αλλάξουμε νοοτροπίες δεκαετιών. Είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα, που συνεπάγεται αλλαγή νοοτροπίας για τον σεβασμό στον δημόσιο χώρο. Παλιότερα οι αντιδράσεις ήταν πάρα πολλές, αυτό έχει αλλάξει. Μην παίρνουμε ένα μεμονωμένο περιστατικό και να το παρουσιάζουμε σαν να είναι ο κανόνας. Η Αστυνομία έχει σπάσει δεκάδες καταλήψεις το τελευταίο διάστημα», υπογράμμισε η Νίκη Κεραμέως.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *