Έφυγε από τη ζωή η Επίτιμη Δημότης Ναυπλίου Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα

Σε ηλικία 83 ετών έφυγε τα ξημερώματα από τη ζωή η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης.

Γεννήθηκε στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1959-1964) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο τμήμα στην Κλασική Αρχαιολογία με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) και με θέμα: “Προσωκρατική Φιλοσοφία και Τέχνη”.

Η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα ήταν ιστορικός τέχνης, αρχαιολόγος και Ομότιμη Καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών που από το 1992 υπηρέτησε ως Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου.

Επίσης, μεταξύ άλλων, διετέλεσε αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού-Παιδείας και Θρησκευμάτων της Υπηρεσιακής κυβέρνησης με πρωθυπουργό την Βασιλική Θάνου την περίοδο 28 Αυγούστου με 23 Σεπτεμβρίου 2015. Η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα ήταν επίτιμη δημότης Ναυπλίου.

Σε μήνυμά του ο Δήμαρχος Ναυπλιέων, κ. Δημήτρης Κωστούρος αναφέρει:

Με βαθύτατη θλίψη και οδύνη πληροφορήθηκα την απώλεια της Διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνας Λαμπράκη – Πλάκα. Μιας αγωνίστριας του Πολιτισμού των Τεχνών και των Γραμμάτων. Συνέδεσε το όνομα της με την πόλη του Ναυπλίου γιατί ήταν εκείνη που πρωτοστάτησε στο να δημιουργηθεί Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στην πόλη μας. Αγάπησε το Ναύπλιο και ο Δήμος μας την τίμησε με το ανώτατο αξίωμα του Επίτιμου Δημότη. Ανήσυχο πνεύμα, διορατική και αυθεντική πρόσφερε μεγάλο έργο στην προαγωγή του Ελληνικού Πολιτισμού αφήνοντας μια τεράστια παρακαταθήκη για το μέλλον. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *