Επιχειρηματικό Οικονομικό Δελτίο Επιμελητηρίου Αρκαδίας

ΝΕΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ
Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης σε τέσσερα πεδία, που θα απορροφήσει το 70% έως 80% της αύξησης της τιμής της κιλοβατώρας για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες, με διπλή κρατική παρέμβαση στη χονδρική και λιανική αγορά ενέργειας και αναστολή ουσιαστικά της ρήτρας αναπροσαρμογής, ανακοίνωσε με μήνυμά του, ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη ευρωπαϊκής απάντησης στην αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία όμως αργεί όπως είπε και γι’αυτό δρομολογείται ένα νέο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης με σταθερό προσανατολισμό τους πιο αδύναμους. “Αυτήν τη φορά, όμως, και με μέτρα σημαντικής ανακούφισης για τη μεσαία τάξη”, είπε επισημαίνοντας πως η νέα δέσμη παρεμβάσεων θα απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες. Τα μέτρα εξειδικεύονται σήμερα το πρωί από τους αρμόδιους υπουργούς. 

ΑΠΟ 6 ΕΩΣ 9 ΜΑΪΟΥ ΕΚΤΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Γ.Ε.ΜΗ. ΚΑΙ Υ.Μ.Σ.
Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενημερώνει όλες τις επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) ότι για το χρονικό διάστημα από την Παρασκευή 06-05-2022 έως και τη Δευτέρα 09-05-2022 τα πληροφοριακά συστήματα  Γ.Ε.ΜΗ. και Υ.Μ.Σ. θα είναι εκτός λειτουργίας λόγω εκτέλεσης εργασιών μετάβασης των Πληροφοριακών Συστημάτων  στις υποδομές του G–CLOUD.
Συνεπώς, για το διάστημα αυτό δεν θα είναι διαθέσιμη καμία από τις παρακάτω υπηρεσίες:
1. Σύσταση εταιρείας μέσω της Υπηρεσίας μιας Στάσης (στα Επιμελητήρια ή στους συμβολαιογράφους) ή μέσω της ηλεκτρονικής Υπηρεσίας μιας Στάσης (e-ΥΜΣ),
2. υποβολή αιτήσεων καταχώρισης πράξεων και στοιχείων στο Γ.Ε.ΜΗ,
3. δημοσίευση πράξεων και στοιχείων στο διαδικτυακό τόπο του Γ.Ε.ΜΗ. και
4. έκδοση πιστοποιητικού ή αντιγράφου πράξεων και στοιχείων που είναι καταχωρισμένα στο Γ.Ε.ΜΗ.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΝΟΣΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣΗ RAPID TEST ΑΠΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η ΚΥΑ 2828/2022 που ορίζει πώς θα γίνεται η έκδοση για ψηφιακό πιστοποιητικό νόσησης ή ψηφιακή βεβαίωση σε έλεγχο covid μέσω rapid test από φαρμακεία ή διαγνωστικά κέντρα. Κάθε φυσικό πρόσωπο που υποβάλλεται σε δοκιμασία ταχέων μοριακών ελέγχων (rapid test) ή μοριακής μεθόδου ανάλυσης (pcr test) σε φαρμακείο ή σε κάθε ιδιωτικό διαγνωστικό θα μπορεί να λαμβάνει Πιστοποιητικό νόσησης από τον κορωνοϊό και βεβαίωση θετικού ή αρνητικού rapid test σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ. Η χορήγηση δεν είναι υποχρεωτική για τους φαρμακοποιούς ή τα διαγνωστικά κέντρα, αλλά όπως ορίζει το σχετικό άρθρο εξηκοστό του Νόμου 4917/2022 ΦΕΚ τεύχος Α 67/31.03.2022, δύναται να χορηγεί, κατά περίπτωση, στον ενδιαφερόμενο που το επιθυμεί.

Αναλυτικά το ΦΕΚ 2172/Β/4-5-2022 στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας www.arcadianet.gr

ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΑΔΕ: ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ “ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΟΥ”

Καθορίστηκαν αναλυτικά, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, όσα αφορούν στην ψηφιακή υποβολή αιτημάτων, μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων της ΑΑΔΕ «Τα Αιτήματά μου», στην ταυτοποίηση των χρηστών της Εφαρμογής, στη διαδικασία παραλαβής των ψηφιακών αιτημάτων, στη διαχείριση και διεκπεραίωση των διαδικασιών, καθώς και στην υποχρεωτικότητα της ρύθμισης αυτής, από τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2022.

ΕΕΤ: ΜΕ ΜΑΣΚΑ ΚΑΙ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ενημερώνει ότι μετά τον επαναπροσδιορισμό των έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού, και για όσους συναλλασσόμενους επιθυμούν να πραγματοποιήσουν συναλλαγή σε τραπεζικό κατάστημα με φυσική παρουσία, οι περιορισμοί πρόσβασης παύουν να ισχύουν. Για όσους επιλέξουν την πραγματοποίηση συναλλαγών με φυσική παρουσία τονίζεται ότι εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση χρησιμοποίησης προστατευτικής μάσκας και συνιστάται η τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας. Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζεται ότι οι συναλλασσόμενοι έχουν πάντα τη δυνατότητα άμεσης και ασφαλούς εξυπηρέτησής τους, με την ηλεκτρονική τραπεζική και τη χρήση των καρτών τους.

ΣΕ ΦΕΚ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ: ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΕ ΕΣΤΙΑΣΗ ΚΑΙ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ, ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΜΑΣΚΕΣ
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2137/Β/30-4-2022 η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση Δ1α/ΓΠ.οικ.23983/2022 με τα Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 που ισχύουν  στο σύνολο της Επικράτειας από την Κυριακή, 1 Μαΐου 2022 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022 και ώρα 06:00. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται η αναστολή της επίδειξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης, η επαναφορά της χωρητικότητας στο 100%, η αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας. Ενώ, ορίζεται ένα rapid test την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, με εξαίρεση τα νοσοκομεία και τις ΜΦΗ που παραμένουν τα 2 rapid τεστ την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.  
Αναλυτικά το ΦΕΚ 2137/Β/30-4-2022 στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας www.arcadianet.gr

MYAADE «ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΟΥ»: ΤΕΛΟΣ ΤΑ EMAIL ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΔΟΥ ΑΠΟ 9 ΜΑΪΟΥ
Αποκλειστικά ψηφιακά θα γίνεται από τις 9 Μαΐου η επικοινωνία με τις ΔΟΥ για τις διαδικασίες που έχουν ή πρόκειται να ενταχθούν στην ψηφιακή εφαρμογή “Τα Αιτήματά μου”. Έτσι, η ψηφιακή υποβολή των αιτημάτων, των εντύπων δηλώσεων προς τις ΔΟΥ και των προβλεπόμενων δικαιολογητικών για αυτές τις διαδικασίες θα γίνεται μόνο από τη συγκεκριμένη εφαρμογή.  Από την ίδια ημερομηνία, παύει η διεκπεραίωση αιτημάτων που υποβάλλονται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Όσα αιτήματα θα υποβάλλονται στις ΔΟΥ μέσω e-mail από τις 9/5/2022 και μετά, για διαδικασίες που έχουν ενταχθεί στην εφαρμογή “Τα Αιτήματά μου”, θα θεωρούνται ως μη υποβαλλόμενα και δεν επιφέρουν κανένα έννομο αποτέλεσμα. 

ΣΤΟΝ ΟΒΙ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΣΗΜΑΤΑ ΑΠΟ 10 ΜΑΪΟΥ
Η γενική γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωσε ότι, έως και τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2022, το τμήμα Σημάτων  θα λειτουργεί χωρίς προσέλευση κοινού, λόγω της διενέργειας των απαραίτητων διαδικασιών για την επικείμενη μεταφορά της αρμοδιότητας των εμπορικών σημάτων στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), δυνάμει των διατάξεων του Κεφαλαίου Γ’ του Ν. 4796/2021. Κατά το διάστημα αυτό, θα γίνονται αποκλειστικά δεκτές οι καταθέσεις ενδίκων βοηθημάτων, η προθεσμία ασκήσεως των οποίων λήγει από την 03.05.2022 έως και την 09.05.2022. Η Υπηρεσία Σημάτων θα λειτουργεί κανονικά από Τρίτη, 10.05.2022 στο κτήριο του Ο.Β.Ι., επί της οδού Βαρβάκη 21 και Μομφεράτου, Αθήνα. Η προσέλευση του κοινού θα πραγματοποιείται καθημερινά, πλην της ημέρας Πέμπτης.  Καταθέσεις θα γίνονται δεκτές καθημερινά πλην Πέμπτης και κατά τις ώρες 10.30-14.00.

ΤΟ ΝΕΟ ΦΕΚ ΓΙΑ ΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2022
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 2134/Β/30-4-2022) η Κοινή Υπουργική Απόφαση με τα Ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου βάσει των οποίων θα λειτουργήσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις την επερχόμενη τουριστική σεζόν, στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι του κορωνοϊού COVID-19». Τα ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων, όπως ονομάζονται, λειτουργούν συμπληρωματικά και κατισχύουν κατά περίπτωση των ισχυόντων όρων λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών. Το Σήμα Πιστοποίησης με τον τίτλο “Health First”, ισχύει και για την προσεχή τουριστική σεζόν και είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *