Ο Δήμος Ναυπλιέων για την πρόσφατη σύσκεψη στην Περιφέρεια σχετικά με τη διαχείριση απορριμμάτων

Στη σύσκεψη εργασίας, Παρασκευή 08/04/2022, μεταξύ Περιφερειάρχη και Δημάρχων Περιφέρειας Πελοποννήσου, σχετικά με τη διαχείριση απορριμμάτων, παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος ο οποίος στην τοποθέτηση του αναφέρθηκε σε διάφορα θέματα.

Ο Δήμαρχος Ναυπλιέων τόνισε:

1. Σχετικά με τη διαδικασία πληρωμής διαχείρισης απορριμμάτων, ζήτησα την καταγραφή των παραστατικών (συνοδευτικών) εγγράφων και χρονικό προσδιορισμό εξόφλησης των τιμολογίων. Εξυπακούεται ότι θα υπάρχει διασταύρωση, και θα συμφωνούν οι ποσότητες (ζυγολόγια).

2. Σχετικά με τη λειτουργία της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στην Παλαιοχούνη Αρκαδίας, ζήτησα ενημέρωση σχετικά με ποιοτικά ή ποσοτικά στοιχεία για τη δοκιμαστική περίοδο, (π.χ. σύνθεση των ΑΣΑ, ποσοστά ανακυκλώσιμων, οργανικών, ενεργειακή απόδοση κ.α.).

3. Σχετικά με ενέργειες προώθησης της ανακύκλωσης:

• Η απόδοση ανακύκλωσης, του Δήμου Ναυπλίεων, για το 2021, ανήλθε σε 880,665 Tn (Μπλε κάδος και ανταποδοτική ανακύκλωση), δηλαδή 26,4 Kgr/κάτοικο. Ικανοποιητικό και ελπιδοφόρο. Περί της συνεργασίας με την ΕΕΑΑ, το δίκτυο υπολειτουργεί! Σύμφωνα με τον πληθυσμιακό σχεδιασμό απαιτούνται τουλάχιστον 450 κάδοι. Υπάρχουν κατεστραμμένοι: 230. Έχει παραλάβει η ΕΕΑΑ ήδη τους 130, και ο Δήμος ενημέρωσε ότι οι ενεργοί είναι 160, αναμένοντας αντικατάσταση.

• Δίκτυο βιοαποβλήτων: ο Δήμος υπέβαλε στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ πρόταση χρηματοδότησης συστήματος Καφέ κάδου, τον 07/2020. Μέχρι στιγμής, ανταλλάσσονται, μεταξύ Δήμου και διαχειριστή, συμπληρωματικές πληροφορίες!

Επικαλέστηκα την απόφαση της Περιφέρειας:

«Σύμφωνα με την από 11/01/2022, υπηρεσιακή συνάντηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σχεδιάστηκε “εκστρατεία για την προώθηση της ανακύκλωσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου”. Η καμπάνια, όπως αποφασίστηκε, θα γίνει με αφορμή και την σταδιακή έναρξη της λειτουργίας της κεντρικής διαχείρισης των απορριμμάτων της Πελοποννήσου. Ο προϋπολογισμός της εκστρατείας αυτής, φτάνει στο 1,2 εκατ. ευρώ. Θα εκπονηθεί, σύντομα, επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο και θα υποδείξει τον τρόπο διάχυσης του μηνύματος της ανακύκλωσης. Θα υπάρξει εισήγηση και θα προχωρήσει διαγωνισμός, σύμφωνα με το νόμο 4412/2016, που αφορά τις δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών».

Στην εξειδίκευση του masterplan της καμπάνιας της Περιφέρειας, πρότεινα τις ακόλουθες δράσεις από την Περιφέρεια, συμπληρωματικές στις ενέργειες των Δήμων:

• Δεδομένου ότι, ο προϋπολογισμός για την εκστρατεία ανέρχεται σε 1,2 εκ. €, όπως είχε ανακοινωθεί, η Περιφέρεια να οργανώσει την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή για τη διάχυση του μηνύματος της ανακύκλωσης, στην Α΄βάθμια και Β΄βάθμια εκπαίδευση της Περιφέρειας.

• Στα κεντρικά κτίρια της Περιφέρειας Πελοποννήσου, να τοποθετηθούν ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης και χωριστής συλλογής πλαστικών, μεταλλικών και χάρτινων συσκευασιών, στο πλαίσιο της εκστρατείας, που θα ξεκινήσει η Περιφέρεια για την προώθηση της ανακύκλωσης και την ενίσχυση του συστήματος διαλογής στην πηγή.

• Σταδιακά, η Περιφέρεια να προμηθεύσει ειδικούς κάδους ανακύκλωσης και χωριστής συλλογής τους Δήμους, τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας, αλλά και δημόσια Κτίρια, όπως σχολεία, υπηρεσίες, στρατιωτικές μονάδες, νοσοκομεία, ιδρύματα κ.α., σε όλη την επικράτεια της Π.Π.

Κλείνοντας, επανέλαβα το αίτημα περί διάθεσης πόρων από την Περιφέρεια, για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ της Καραθώνας, δεδομένου ότι ο Δήμος Ναυπλιέων έχει εκπονήσει με ίδιους πόρους σχετική μελέτη.

ΣΤΑΘΕΡΑ ΒΗΜΑΤΑ ΕΜΠΡΟΣ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *