Επιχειρηματικό – Οικονομικό Δελτίο Επιμελητηρίου Αρκαδίας

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΔΟΣΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ, ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΓΕΦΥΡΑ”, ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ «ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ».

Την επέκταση του προγράμματος επιδότησης δόσεων – που έως τώρα εφαρμόζεται με το πρόγραμμα «Γέφυρα» σε στεγαστικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη- και για τα επιχειρηματικά δάνεια, εξετάζει η κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι την Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου στις 5 μ.μ θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική τηλεδιάσκεψη με θέμα: «Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας». Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας www.arcadianet.gr

ΑΑΔΕ-myCAR: ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ ΜΕ ΠΕΝΤΕ ΚΛΙΚ
Πέντε κλικ αρκούν στο ποντίκι του υπολογιστή από τους ιδιοκτήτες οχημάτων, σε περίπτωση που θέλουν να καταθέσουν ψηφιακά τις πινακίδες και να τα θέσουν σε ακινησία. Η διαδικασία θα γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ-myCAR η οποία πρόκειται να ανοίξει όταν δημοσιευθεί η σχετική απόφαση. Τα πέντε βήματα περιγράφει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για τη διευκόλυνση των ιδιοκτητών οχημάτων. Αφού θα πληκτρολογούν mycar.aade.gov.gr, και περάσουν το user name και το password τους στο myTAXISnet, θα οδηγούνται στην αντίστοιχη σελίδα και θα ακολουθούν τις οδηγίες.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ ΓΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΔΙΚΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ
Παρατείνεται έως τις 31 Μαρτίου 2021 η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων ενώπιον της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφόρων, η οποία εξέπνεε στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Αυτό ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών, με στόχο τη διευκόλυνση των πολιτών. Όπως επισημαίνει ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, «η Επιτροπή αποτελεί μια κορυφαία καινοτομία, αφού συμβάλλει στην ταχεία επίλυση φορολογικών διαφορών και στην αποσυμφόρηση των Διοικητικών Δικαστηρίων. Κυρίως, όμως, δίνει διέξοδο και διευκολύνει τους πολίτες».
  

ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΤΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ
Την απόφαση κατανομής στους αρμόδιους φορείς των ποσών ενισχύσεων των επενδυτικών σχεδίων που υπάγονται στο καθεστώς «Γενική Επιχειρηματικότητα» του Αναπτυξιακού Νόμου 4399/2016, του έτους 2018 (γ’ κύκλος) υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης. Πρόκειται για ποσά συνολικού ύψους 475.000.000 ευρώ για φοροαπαλλαγές και 295.000.000 ευρώ για επιχορήγηση, επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης και επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης. Το υπουργείο Ανάπτυξης τονίζει ότι πολύ σύντομα, αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων του γ’ κύκλου του καθεστώτος «Γενική Επιχειρηματικότητα» με την ανάρτηση των οριστικών πινάκων κατάταξης.
 
ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΑΠΟ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Για το λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα γυμναστήρια, τον τουρισμό, τις μεταφορές, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα βιβλιοπωλεία και τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, το μέτρο της πλήρους αναστολής καταβολής του ενοικίου, το οποίο εφαρμόζεται για τον μήνα Ιανουάριο, επεκτείνεται και για τον μήνα Φεβρουάριο, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, μετά και τη σχετική εξαγγελία του πρωθυπουργού, στη Βουλή. Το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες.
  
ΕΑΔ: ΣΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ Η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΕΛΕΓΧΩΝ ΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ COVID-19
Προτεραιότητα στην ορθή εφαρμογή των κανόνων για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου δίνεται από τις αρμόδιες αρχές ελέγχου τήρησης των μέτρων περιορισμού του covid-19, όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 397.000 ευρώ και κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε μία επιχείρηση. Το 77,9% των περιπτώσεων αφορούσαν σε παραβάσεις περιορισμού της κίνησης (μη αποστολή sms, κίνηση μετά τις 21:00 κ.α.) και το 19,8% στη μη χρήση μάσκας.

120 ΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΑΠΟ ΔΑΝΕΙΑ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Τη δυνατότητα ρύθμισης σε έως 120 δόσεις των χρεών προς το Δημόσιο, τα οποία προέρχονται από δάνεια για τα οποία έχουν καταπέσει οι κρατικές εγγυήσεις, έχουν τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα. Σύμφωνα με την απόφαση, η αίτηση για υπαγωγή σε πρόγραμμα ρύθμισης των συγκεκριμένων οφειλών υποβάλλεται μέχρι και την 30ή Απριλίου 2021 στην υπηρεσία της Φορολογικής Διοίκησης που υπάγεται κάθε οφειλέτης, ενώ η ρύθμιση ενεργοποιείται με την καταβολή της πρώτης δόσης, εντός τριών ημερών από την υποβολή της αίτησης.
Αναλυτικά η απόφαση Α. 1007 /18-01-2021
 
ΠΩΣ ΘΑ ΔΟΘΕΙ Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ 400 ΕΥΡΩ ΣΕ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Τους βασικούς άξονες του σχεδίου που επεξεργάζονται τα συναρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών για την καταβολή έκτακτου επιδόματος 400 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, οικονομολόγους, γεωτεχνικούς) περιέγραψε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, στους επικεφαλής των επιστημονικών φορέων. Ο Κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι  θα θεσπιστούν κριτήρια για τη χορήγηση της ενίσχυσης. Συγκεκριμένα, θα τεθεί «πλαφόν» στο οικογενειακό εισόδημα για το 2020, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι και η μείωση των εσόδων των δυνητικά δικαιούχων για την περίοδο Απριλίου-Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *