Καλαμάτα: Εκδήλωση μνήμης για τα 34 χρόνια από τους σεισμούς του 1986

Εκδήλωση μνήμης με την παρέλευση 34 ετών από τους σεισμούς του 1986 πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου στις 11.00 το πρωί, στο μνημείο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κροντήρη και Νέδοντος. Τελέστηκε τρισάγιο για την ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων των σεισμών της 13ης και της 15ης Σεπτεμβρίου 1986, ενώ ακολούθως ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος απέθεσε λίγα λουλούδια στο μνημείο και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΤΕΕ ΓΙΑ ΠΡΟΣΕΙΣΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΤΗΡΙΩΝ

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος, πέραν των ιστορικών αναφορών, ενημέρωσε για την πρωτοβουλία που λαμβάνει για να ξεκινήσει η διαδικασία πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο. Αναλυτικά ο κ. Βασιλόπουλος ανέφερε:

«34 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (σ.σ. χθες) από την 13η Σεπτεμβρίου 1986, μία ημέρα που έμελε να στιγματίσει για πάντα την πόλη μας. Σαν σήμερα ο εγκέλαδος σκορπούσε τον τρόμο στον τόπο μας, οδηγώντας στον θάνατο 20 συμπολίτες μας, ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν σοβαρά από τα ερείπια. 4 πολυκατοικίες κατέρρευσαν, χιλιάδες κτίσματα κρίθηκαν κατεδαφιστέα, το Ελαιοχώρι ισοπεδώθηκε, Βέργα, Πολιανή, Αρτεμισία, Νέδουσα υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

34 χρόνια μετά, οφείλουμε όλοι να θυμόμαστε τον σεισμό ως φυσικό φαινόμενο και τις συνέπειές του. Βρισκόμαστε εδώ σε έναν τόπο που αναγεννήθηκε αλλά που δεν ξέχασε.

Πέρυσι είχα υποσχεθεί ότι ο Δήμος θα πραγματοποιούσε την περίοδο αυτή σειρά εκδηλώσεων για τον σεισμό, για να είμαστε προετοιμασμένοι, αλλά κυρίως ενημερωμένοι. Οι συνθήκες λόγω της υγειονομικής κρίσης δεν μας το επιτρέπουν. Ωστόσο θέλω να ενημερώσω ότι στα επόμενα Δ.Σ. θα έρθει προς έγκριση μία προγραμματική σύμβαση με το ΤΕΕ Πελοποννήσου. Είμαστε σε επικοινωνία με την πρόεδρο Χαρίκλεια Τσιώλη, ώστε να ξεκινήσουμε προσεισμικό πρωτοβάθμιο έλεγχο όλων των δημοτικών κτηρίων και ειδικά των σχολικών μονάδων και να συζητήσουμε το πώς θα αντιμετωπίσουμε το θέμα των διατηρητέων.

Γιατί οφείλουμε να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι.

Αιωνία η μνήμη των 20 ανθρώπων που χάσαμε».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *