Σχολεία: 14 Σεπτεμβρίου το πρώτο κουδούνι (βίντεο)

Το άνοιγμα των σχολείων  ανακοινώνουν αυτή την ώρα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσία του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα  σε συνέντευξη Τύπου. Το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει στις 14 Σεπτεμβρίου. 

Στη συνέντευξη τύπου είναι επίσης παρόντες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου.


Η κυρία Κεραμέως έκανε εκτενή αναφορά στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί και την προετοιμασία που έχει γίνει για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και σημείωσε ότι αν χρειασθεί θα ληφθούν αυστηρότερα μέτρα ή πιο ελαστικά. 

Οι μαθητές θα κάνουν διαφορετικά διαλείμματα, δεν θα γίνονται εκδρομές, ενώ οι επισκέψεις π.χ. σε μουσεία θα γίνονται ανά τμήμα. Προβλεπονται συστηματικοί καθαρισμοί και απολυμάνσεις, κάθε μαθητής δημοτικού θα έχει δωρεάν ένα ατομικό παγούρι (δωρεά του Ιδρύματος Λασκαρίδη). Όπως είπε η υπουργός Παιδείας, από την υποχρεωτικ΄χρήση της μάσκας εξαιρούνται παιδιά με ειδικά προβλήματα υγείας- στα ειδικά σχολεία μάσκες θα χρησιμοποιούνται εφόσον είναι εφικτό. Οι απουσίες εφόσον ο μαθητής ή κάποιος στο περιβάλλον του νοσεί από κορωνοϊό δεν θα προσμετρώνται.



Παράλληλα, όπως είπε η κυρία Κεραμέως έχουν ήδη προσληφθεί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και υπάρχει εγκεκριμένο κονδύλι για την πρόσληψη και άλλων, εφόσον χρειασθεί. 


Παίρνοντας το λόγο ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, σημείωσε ότι η ασφαλής λειτουργία των σχολείων αποτελεί κρίσιμο στοίχημα. 

Πέτσας:  Αναγκαία η ομαδική δουλειά


«Για να κερδίσουμε τον πόλεμο με την πρωτοφανή, παγκόσμια, υγειονομική και οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού χρειάζεται ομαδική δουλειά. Κυβέρνηση, τοπική αυτοδιοίκηση, εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς», τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στην εισαγωγική του τοποθέτηση.

Όπως επεσήμανε «η κυβέρνηση και η τοπική αυτοδιοίκηση έχουν συνεργαστεί στενά όλο αυτό το διάστημα καθώς η σχολική χρονιά που ξεκινά σε λίγες μέρες είναι διαφορετική. Χρειάζονται πρόσθετα μέτρα προστασίας ώστε τα σχολεία μας να παραμείνουν κυψέλη γνώσης, όχι εστία διασποράς του κορονοϊού.

Και ενώ το Υπουργείο Παιδείας είναι αρμόδιο για τη νέα σχολική χρονιά σε όλες τις βαθμίδες, είναι εξαιρετικά σημαντικός ο ρόλος του Υπουργείου Εσωτερικών και των Δήμων, που – στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους – κάνουν ό,τι χρειάζεται για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, από τη μέριμνα για το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας, μέχρι την εξασφάλιση της αναγκαίας απολύμανσης και της διάθεσης όλων των αναλώσιμων υλικών, όπως μάσκες και αντισηπτικά.

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των σχολείων, θα ήθελα να σημειώσω ότι ικανός αριθμός συμπολιτών μας δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στα αστικά κέντρα. Ιδίως στην Αθήνα, μέχρι τις 31 Αυγούστου, με βάση την ανάλυση δεδομένων κινητικότητας του πληθυσμού – από τα διόδια, τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές μεταφορές, καθώς και τις αστικές συγκοινωνίες – φαίνεται ότι περίπου το 85% των κατοίκων της πρωτεύουσας επέστρεψαν στην πόλη».

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε: «Καλούμε λοιπόν όλους τους γονείς να επιστρέψουν τις επόμενες ημέρες με τα παιδιά τους στο σπίτι. Και να φροντίσουν, για το καλό όλης της οικογένειας, να μείνουν ασφαλείς περιορίζοντας τις επαφές τους με την ευρύτερη κοινότητα για τις επόμενες μέρες μέχρι την έναρξη των μαθημάτων.

πηγή: protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *