ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Προφυλακίστηκαν δύο κατηγορούμενοι από την ομάδα που φέρεται να “ξέπλενε” χρήμα και να εκβίαζε

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν ο φερόμενος ως αρχηγός και ένας κατηγορούμενος για κακουργηματική εκβίαση, από τους 11 οι οποίοι οδηγήθηκαν χθες και προχθές στην ανακρίτρια Καλαμάτας και κατηγορούνται για ξέπλυμα χρήματος από τη μεγάλη κλοπή της Τράπεζας της Ελλάδος την 1η Οκτωβρίου 2004.

Οι άλλοι 9 αφέθηκαν ελεύθεροι με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής τους στο αστυνομικό τμήμα, ενώ σε 4 από αυτούς επιβλήθηκε και η καταβολή εγγύησης.

Σύμφωνα με τις διώξεις που έχουν ασκηθεί, οι κατηγορούμενοι έχοντας συστήσει εγκληματική οργάνωση είχαν στόχο μέσα από τα καταστήματα που διατηρούσαν στο κέντρο και την Παραλία Καλαμάτας, καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια, να χαθούν τα ίχνη του χρήματος.

Μετά τις 3 π.μ., ξημερώματα Κυριακής, και με την ανακριτική διαδικασία να έχει ξεκινήσει στις 9 το πρωί του Σαββάτου, ανακρίτρια και εισαγγελέας κατέληξαν στην απόφαση προφυλάκισης του 45χρονου φερόμενου ως αρχηγού εγκληματικής οργάνωσης, για το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, καθώς και ενός 33χρονου ο οποίος συνελήφθη στην Αθήνα.

Ο 34χρονος Σέρβος, ο οποίος κατηγορείτο μαζί με τον 33χρονο προφυλακισθέντα και τον 45χρονο για το αδίκημα της κακουργηματικής εκβίασης και τις απειλές σε καταστηματάρχες και εργαζόμενους ανταγωνιστικών μαγαζιών, αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, αλλά και της απαγόρευσης να προσεγγίσει στη Μεσσηνία.

Σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές ο 45χρονος φέρεται να συνδέεται με τη διακίνηση παράνομου χρήματος από τη μεγάλη κλοπή των 5,9 εκατ. ευρώ από το θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος στην Καλαμάτα, μαζί με 8 ακόμα Καλαματιανούς επαγγελματίες – από τους οποίους οι δύο, ένας 35χρονος και ένας 43χρονος, απολογήθηκαν το Σάββατο και αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και καταβολή εγγύησης 20.000 ευρώ ο ένας και 50.000 ευρώ ο άλλος.

Την Κυριακή, απολογήθηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους ένας 30χρονος ιδιοκτήτης καταστήματος, ένας 52χρονος πατέρας και ο 25χρονος γιος του. Στους δύο πρώτους επιβλήθηκε επιπλέον η καταβολή εγγύησης 10.000 ευρώ. Ακόμη, ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν ένας 27χρονος, στον οποίο επιβλήθηκε και εγγύηση 5.000 ευρώ, ένας 39χρονος και ένας 45χρονος.

Οι καταστηματάρχες κατηγορούνται ότι αγόραζαν κέντρα διασκέδασης και μπαρ, και εμφανίζονταν ως ιδιοκτήτες ή μέλη εταιρειών για να παίρνουν τις άδειες λειτουργίας, ώστε να κάνουν το ξέπλυμα χρήματος.

Μέσα από τη μαραθώνια διήμερη διαδικασία στα δικαστήρια της Καλαμάτας άνοιξε ξανά για τις δικαστικές αρχές η υπόθεση της μεγάλης κλοπής της Τράπεζας της Ελλάδος. Αλλωστε ποτέ δεν βρέθηκαν τα 4,7 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 5,9 εκατ. ευρώ τα οποία κλάπηκαν από το θησαυροφυλάκιο του υποκαταστήματος Καλαμάτας.

Ο 45χρονος φερόμενος ως αρχηγός της οργάνωσης είχε κριθεί ένοχος και καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για την κλοπή από το θησαυροφυλάκιο του υποκαταστήματος της Καλαμάτας – ωστόσο ο ίδιος ποτέ δεν αποδέχτηκε την κατηγορία. Αποφυλακίστηκε δε πριν από λίγους μήνες.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι καθοριστικές στις ποινικές διώξεις οι οποίες ασκήθηκαν ήταν και οι συνομιλίες που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της άρσης απορρήτου των τηλεφωνικών συνδέσεων των φερόμενων ως μελών της εγκληματικής οργάνωσης, από πέρυσι το Σεπτέμβριο.

Οι κατηγορούμενοι πάντως αρνούνται τις κατηγορίες στο σύνολό τους και υποστηρίζουν ότι απομονώθηκαν συνομιλίες τους για την κατηγορία, ενώ στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή κλήθηκαν για να καταθέσουν και συγγενείς των κατηγορούμενων. Επίσης, κάποιες σημειώσεις οι οποίες βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των ερευνών στα σπίτια τους, αξιολογούνται από τις διωκτικές αρχές.

πηγή: eleftheriaonline.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *