Κορωνοϊός: Μέτρα προστασίας στα ιδρύματα της Μητρόπολης Μεσσηνίας

Με έγγραφό του προς τους διευθυντές των ιδρυμάτων της Μητρόπολης Μεσσηνίας (Αλεξανδράκειο Γηροκομείο και Ασυλο Ανιάτων) ο μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος απέστειλε οδηγίες προστασίας για την πρόληψη διασποράς του κορονοϊού και την προστασία του προσωπικού και των νοσηλευόμενων. 

Αναλυτικά στο έγγραφο αναφέρονται τα εξής:

“Σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα τα ηλικιωμένα άτομα καθώς και τα άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για λοίμωξη από τον κορονοϊό (Covid- 19).

Για όλες αυτές τις ευπαθείς ομάδες και μάλιστα των κλειστών δομών κρίνεται αναγκαία η συστηματική εφαρμογή όλων των παρακάτω μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης και της διασποράς του ιού: 

– Απαγορεύονται αυστηρά οι επισκέψεις τρίτων.

– Απαγορεύονται όλες οι δραστηριότητες, κυρίως οι εξωτερικές και ιδίως σε κλειστούς χώρους.

– Με ευθύνη των διευθυντών η σίτιση θα πρέπει να είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιδιαίτερα βιταμίνη D, και εν γένει ενισχυτική του ανοσοποιητικού συστήματος των τροφίμων, κατά τις ειδικότερες υπαγορεύσεις των ιατρών. 

– Οι εργαζόμενοι και οι συνεργάτες θα πρέπει με ευθύνη να προσέρχονται στην υπηρεσία τους αφού έχουν προηγουμένως λάβει όλα τα μέτρα προστασίας.

– Οποιαδήποτε υπόνοια νόσου θα πρέπει να καθιστά τον εργαζόμενο ή συνεργάτη  αποκλεισμένο των ανωτέρω δομών.

– Ο εφοδιασμός σε τρόφιμα και λοιπές παροχές θα πρέπει να γίνεται αφού έχουν προβλεφθεί και τηρηθεί όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας (καθαριότητα του χώρου αποθήκευσης, χρήση μασκών και απολυμασμένων γαντιών μιας χρήσης από τους μεταφορείς και χρήστες των συσκευασιών).

– Οι διευθυντές, οι προϊστάμενοι των Τμημάτων και των Γραφείων, και οι ιατροί των δομών έχουν την γενική ευθύνη για την παραπάνω πληροφόρηση, την εφαρμογή  των ανωτέρω οδηγιών και εν γένει τη συμμόρφωση του προσωπικού στους παραπάνω περιορισμούς και τις απαγορεύσεις, καθώς και τη συνεχή πληροφόρηση και εφαρμογή των οδηγιών των αρμοδίων αρχών της Πολιτείας.

– Να καταγράφονται λεπτομερώς τυχόν περιπτώσεις διακομιδής ασθενών σε νοσηλευτικά ιδρύματα, ώστε στο ενδεχόμενο νόσου να υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση. 

– Να επιτηρούνται οι τρόφιμοι ώστε να αποκλείεται η κοινή χρήση των σερβίτσιων φαγητού. 

– Απαγορεύεται η επαφή με άτομα με συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος. Τα άτομα αυτά θα πρέπει αμέσως να απομονώνονται και να επιλαμβάνεται άμεσα ο ιατρός της μονάδας.

– Να προσαρμοστεί, μετριαστεί ή ακόμη και να ανασταλεί η νηστεία της Σαρακοστής σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή έχει υποδείξει ο ιατρός της δομής, αλλά και σε όποιον άλλο τρόφιμο ζητηθεί προσαρμογή ή μετριασμό ή ακόμη και αναστολή, από τον ίδιο ή το συγγενικό του περιβάλλον.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

– Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να τηρούν αυστηρά τους κανόνες υγιεινής. Να καθαρίζουν όλους τους χώρους του ιδρύματος τακτικά και με επιμέλεια, όχι μόνο με καθαριστικά απορρυπαντικά, αλλά και με αντισηπτικά διαλύματα συνεχώς.

– Να αποφεύγονται οι μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. 

– Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ενημερώνουν καθημερινά τους υπευθύνους των δομών αν ήλθαν σε επαφή με άτομα ευάλωτα ή ασθενούντα. Στις περιπτώσεις αυτές να απομακρύνονται άμεσα από τον εργασιακό χώρο και να απολυμαίνονται όλα τα σημεία επαφής.

– Να ανασταλούν τα ταξίδια των εργαζομένων, ιδιαίτερα σε περιοχές ή χώρες με επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα, και να πραγματοποιούνται μόνο το απολύτως αναγκαία και εκ σοβαρού λόγου επιβαλλόμενα.

– Να εφαρμόζεται αυστηρή υγιεινή των χεριών και να αποφεύγεται η επαφή των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).

– Να διασφαλίζεται η απόλυτη και ακριβής συμμόρφωση αφενός στη χρόνια ή έκτακτη φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως παρέχεται και αφετέρου στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών.

– Να αποφεύγονται οι επισκέψεις σε χώρους συγχρωτισμού και συναθροίσεων.

– Να εξασφαλίζεται η άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και να διενεργείται άμεσα η ιατρική αξιολόγηση.

– Απαγορεύεται η επίσκεψη σε νοσηλευόμενους ασθενείς.

– Να αποφεύγεται η επίσκεψη σε χώρους υπηρεσιών υγείας χωρίς σοβαρό λόγο.

– Να πλένονται τα χέρια με νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, να στεγνώνονται με αέρα ή καθαρή πετσέτα/χαρτοπετσέτα ή με επάλειψη των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα.

– Να χρησιμοποιείται μάσκα μιας χρήσης με σωστή εφαρμογή της στο στόμα και τη μύτη, σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών της Πολιτείας.

– Να χρησιμοποιούνται γάντια μιας χρήσης σε περίπτωση περιποίησης ασθενών, αιμοληψιών, ιατρικών πράξεων, καθαρισμού επιφανειών, διαχείρισης μολυσματικών ουσιών και να απορρίπτονται σε ειδικά δοχεία αμέσως μετά την εκτέλεση της εργασίας.

πηγή: eleftheriaonline.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *