Μετανάστες επιστρέφουν με λεωφορεία στην Κωνσταντινούπολη (βίντεο)

Φαίνεται πως το μήνυμα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να ανοίξει τα σύνορα για να περάσουν οι χιλιάδες κόσμου που έχουν συγκεντρωθεί σε όλο το μήκος της συνοριακής γραμμής στον Έβρο έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτό από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να επιστρέφουν σταδιακά από την Ανδριανούπολη στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του OPEN TV και του ethnos.gr, Μαρία Ζαχαράκη, από το βράδυ της Κυριακής (1/3) έχει ξεκινήσει επιστροφή προσφύγων και μεταναστών από τα σύνορα προς την Κωνσταντινούπολη, είτε γιατί κάποιοι καταλαβαίνουν ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν τα σύνορα και κουράστηκαν να περιμένουν, είτε επειδή κάποιοι άλλοι κατάφεραν να περάσουν στην Ελλάδα ωστόσο άμεσα οι Αρχές του επαναπροώθησαν στην Τουρκία.

Χαρακτηριστικά, πληροφορίες αναφέρουν ότι οδηγός αστικού λεωφορείου δήλωσε ότι πήγε να πάρει από τα σύνορα πρόσφυγες και μετανάστες να τους πάει πίσω στην Κωνσταντινούπολη. Όπως σημείωσε ο ίδιος, την Κυριακή μόνο μετέφερε 500 άτομα και ο κάθε επιβάτης δίνει ότι ό,τι θέλει ως αντίτιμο. Την ίδια ώρα, εργαζόμενος σε τουριστικά λεωφορεία ανέφερε ότι από την Κυριακή 1/3 έχουν επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη περίπου 1000 άτομα, τονίζοντας ότι ο καθένας πληρώνει 100 τουρκικές λίρες (15 ευρώ) για τη μεταφορά.

Την είδηση της επιστροφής προσφύγων και μεταναστών επιβεβαιώνει και ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή του Open TV «Ώρα Ελλάδος 7.00» τη Δευτέρα 2/3 ανέφερε πως αρκετοί πρόσφυγες και μετανάστες έχουν αποχωρήσει από τα σύνορα και έχουν κινηθεί προς την τουρκική ενδοχώρα. Συγκεκριμένα, είπε: «Χθες ήταν μια δύσκολη νύχτα, υπήρχαν συνέχεια προσπάθειες παράνομης εισόδου στη χώρα, απετράπησαν όλες, σε όλο το μήκος του Έβρου».

Παράλληλα, τόνισε: «Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι λίγο περίεργη. Στην πρώτη γραμμή κοντά στον φράχτη υπάρχουν ελάχιστοι από τους μετανάστες. Έχουν αποτραβηχτεί προς την ενδοχώρα της Τουρκίας και δεν γνωρίζουμε αν θα κατασκηνώσουν εκεί, αν θα ενισχυθούν. Αυτό που έχουμε στο οπτικό μας πεδίο είναι 4-5 άτομα κοντά στα σύνορα και κάποιες δεκάδες στα χωράφια επί τουρκικού εδάφους».

Τα τουρκικά μέσα τα «ρίχνουν» στην Ελλάδα ενώ οι διακινητές θησαυρίζουν

Αρνητικό είναι το κλίμα για την Ελλάδα τόσο στα τουρκικά Μέσα αλλά και στον απλό κόσμο, όπου κυριαρχούν απόψεις και τίτλοι όπως: «Γιατί η Ελλάδα δεν τους δέχεται (σαν να είναι υποχρεωμένη, γιατί εμείς τους κρατάμε τόσα χρόνια) και συμπεριφέρεται απάνθρωπα κι από πάνω;», «Η Ελλάδα συμπεριφέρεται σκληρά με τα δακρυγόνα και το ξύλο που ρίχνει σε όποιους καταφέρνουν να περνάνε», «Όλοι οι μετανάστες ακόμη ρωτάνε με αγωνία πότε η Ελλάδα θα ανοίξει τα σύνορα».

Η Χουριέτ, ωστόσο, διαφοροποίεται ελαφρώς, εστιάζοντας στο πρωτοσέλιδό της στα κυκλώματα διακινητών. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η «ταρίφα» μεταφοράς των προσφύγων και μεταναστών είναι στις 4.000 δολάρια Το τουρκικό μέσο καταγγέλλει την κερδοσκοπία των οδηγών αυτοκινήτων και ταξιτζήδων στην Κων/λη, που πηγαίνουν στη λεωφόρο Βατάν, όπου μαζεύονται οι πρόσφυγες και μετανάστες για να φύγουν για Αδριανούπολη. Εκεί, οι οδηγοί φωνάζοντας «Ευρώπη Ευρώπη» προσπαθούν να αλιεύσουν πελάτες για να τους μεταφέρουν στην Αδριανούπολη.

Την πρώτη μέρα οδηγός ταξί παραδέχεται στη Χουριέτ ότι πήρε μέχρι και 4.000 δολάρια για να μεταφέρει οικογένεια στην Αδριανούπολη. Κάποιος άλλος ταξιτζής (πιο… πονόψυχος) κατήγγειλε τα 4 χιλιάρικα που πήρε ο συνάδελφός του, ζήτησε αντίστοιχα 250 δολάρια από μετανάστες, γιατί είναι 250 χλμ. η απόσταση. Τέλος, σύμφωνα με τη Χουριέτ, τα λεωφορεία που τους μεταφέρουν αντίστοιχα παίρνουν από 15-30 ευρώ.

πηγή: ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *