Ένας ακόμη άνθρωπος υπέκυψε το τελευταίο 24ωρό στον κορονοϊό, ανεβάζοντας το σύνολο των θανάτων στη χώρα μας στους 147. Παράλληλα, σήμερα το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 21 νέα κρούσματα, 11 εκ των οποίων αφορούν υγειονομική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των προσβληθέντων στη Ελλάδα να ανέρχεται στους 2.663.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη σημερινή επίσημη ενημέρωση, το 55,5% από τους προβληθέντες είναι άνδρες, ενώ από το σύνολο των κρουσμάτων 603 ασθενείς σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και 1.326 σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσμα.
Από το σύνολο των νοσούντων, 36 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, το μέσο όρο ηλικίας τους είναι τα 68 έτη. Από τους διασωληνωμένους ασθενείς, 8 ή 22,2% είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ το 97% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.
Από τους θανόντες, 40 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 75 έτη, ενώ το 93% των θυμάτων είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.
Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας ενημέρωσε ότι 82 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ, ενώ όπως τόνισε, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα πάνω από 87.052 κλινικά δείγματα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 3.757.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού σε όλο τον πλανήτη, ενώ 259.496 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νόσο. Επίσης, περισσότερα από 1.258.000 άτομα παγκοσμίως που είχαν νοσήσει, έχουν αναρρώσει. Όσον αφορά την Ευρώπη, τόνισε ότι έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1.400.000 κρούσματα.
Όσον αφορά τη φιλολογία σχετικά με τον τρόπο καταγραφής θανάτων, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι αντικειμενικός τρόπος καταγραφής είναι όταν οποιοσδήποτε ασθενής είχε θετικό μοριακό έλεγχο και πέθανε. Όπως εξήγησε η χώρα μας έχει υιοθετήσει και ακολουθεί συγκεκριμένα κριτήρια που έχουν θεσπίσει ο ΠΟΥ και το ευρωπαϊκό κέντρο.
Παράλληλα, όπως εξήγησε, ο θάνατος είναι πολυπαραγοντικός και δεν μπορούμε να διακρίνουμε πόσο επέδρασε ο ιός στο θάνατο. Εάν είχαμε το ελεύθερο να πούμε το ποσοστό, τότε θα υποεκτιμούσαμε τους αριθμούς, σημείωσε, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε στην Ελλάδα.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ανησυχίες που επικρατούν για το ενδεχόμενο μετάδοσης του κορονοϊού με το τσίμπημα από τα κουνούπια, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας σημείωσε ότι με βάση τα στοιχεία από μελέτες, τα κουνούπια δεν φαίνεται να μεταφέρουν τον ιό.
Χαρδαλιάς: Τα τελευταία περιστατικά συναθροίσεων προκαλούν το σύνολο της κοινωνίας
Η διαδικασία της σταδιακής άρσης των μέτρων μας αφορά όλους, είναι μια κοινή προσπάθεια, επεσήμανε από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Τόνισε ότι η έκβαση αυτής της φάσης, δηλαδή της σταδιακής άρσης των μέτρων, κρίνεται στις λεπτομέρειες και από το πόσο σωστά όλοι και ο καθένας ξεχωριστά εφαρμόζουμε τις οδηγίες που έχουν δοθεί, αφού -όπως πρόσθεσε- είναι πολύ εύκολο να ανατραπούν τα δεδομένα.
Ο κ. Χαρδαλιάς ήταν ιδιαίτερα αυστηρός ως προς τα φαινόμενα συναθροίσεων που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, όπως και εχθές το βράδυ στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, επαναλαμβάνοντας ότι εξακολουθούν να απαγορεύεται ο συγχρωτισμός καθώς και τα take away ποτά. Κάλεσε, μάλιστα, τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων να συμμορφωθούν, ενώ τόνισε ότι τέτοιες συμπεριφορές προκαλούν το σύνολο της κοινωνίας καθώς και τους συναδέλφους τους στον κλάδο της εστίασης.
Με αφορμή μάλιστα το χθεσινό περιστατικό στην Αγία Παρασκευή, το βράδυ της Τρίτης, τόνισε ότι λαμβάνονται έκτακτα μέτρα. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε, ήδη βρίσκονται στην πλατεία Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, καθώς αποφασίστηκε η πλατεία να παραμένει κλειστή από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί.
capital.gr

