Σε ένα όχι τόσο μακρινό παρελθόν, εθνικά σύνορα και διοικητικές γεωγραφικές διαιρέσεις ήταν έννοιες ρευστές. Κυρατζήδες πραματευτάδες, μαστόροι της πέτρας, του ξύλου, του ασημιού και της κλωστής, τσελιγκάδες με τα κοπάδια τους, προξενητάδες και νύφες με τα προικιά τους, μουσικές κομπανίες μετακινούνταν σε βουνίσια και παραποτάμια μονοπάτια που ένωναν τόπους και συνήθειες. Από τα τοξωτά γεφύρια και τις πλακοσκέπαστες εκκλησιές, από τα υφαντά του σπιτιού μέχρι τα ρούχα και τα μαλαματικά, με συστατικό κονίαμα τη μουσική – από τα μοιρολόγια μέχρι τους νυφιάτικους σκοπούς- αναπτύσσεται μια κοινή πολιτισμική γλώσσα, με ιδιαίτερο χρώμα από χωριό σε χωριό, στις κοιλάδες και τις βουνοκορφές της κραταιάς Πίνδου.

Μια τέτοια ζεστή κοιλάδα εμπνέει το 2022, τέσσερις μουσικούς με διαφορετικές καταγωγές και καταβολές που συναντώνται στην Αθήνα και συστήνουν μια ζεστή μπάντα, την Banda Calda. Αρχικός πυρήνας της, ο Νίκος Αρμάγος στο κλαρίνο,ο Πάνος Γουρνάκης στο νταούλι, το ντέφι και το κασοτάμπουρο, ο Γιώργος Δάρης στην τρομπέτα κι ο Aydin Çiracioğlu στο ακορντεόν, συναντούν τον Μάρκο Τζιούκαλια και την τρομπέτα του από τη Σιάτιστα, το Fausto Sierakofski με το σαξόφωνό του, τον Κοζανίτη Γιώργο Τσίγγανα στο τρομπόνι και κατά καιρούς και άλλους φίλους με όργανα και λόγια από το βορειοελλαδικό χώρο. Σαν αναφορές και πρότυπο, από βίωμα ή κάλεσμα, έχουν τις μουσικές συντροφιές του Μπέτζιου, του Γκιουλέκα, του Ντόκου, του Ουρούμη,του Νύσση,του Βαλκάνη αλλά και νεώτερων ψυχωμένων χάλκινων(και όχι μόνο) σχημάτων της Δυτικής Μακεδονίας.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Banda Calda είναι ότι θεωρεί τον ανοιχτό δημόσιο χώρο ως ζωτικό χώρο του γλεντιού. Είναι μια κατεξοχήν ορχήστρα «ανοιχτού χώρου» που ζωγραφίζει χορευτικές επικράτειες σε πάρκα και πλατείες στις γειτονιές της πόλης, όπως άλλοτε συνέβαινε σε σοκάκια κοινοτήτων, σε χοροστάσια και ξέφωτα σοκάκια πανηγυριών, αναζητώντας αδιαμεσολάβητες γλεντικές αναφορές.
Με αυτούς τους όρους την έχουν αγκαλιάσει χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας. Από το Σκοπευτήριο της Καισαριανής στον πεζόδρομο του Θησείου και από το άλσος Παγκρατίου στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, από το 2022 μέχρι σήμερα με χάλκινες μελωδίες και τραγούδια βαθιά ριζωμένα κι άλλα λησμονημένα, η Banda Calda, μιλώντας για το Λεωνίδα, το Χριστόδουλο, τα Παιδιά της Σαμαρίνας, τη Στάνκαινα, τη Μάρενα και τις Οξιές που ανθίζουν , μας ταξιδεύει από την Βωβούσα μέχρι τα χωριά του Ασπροποτάμου Τρικάλων, από τη Σαμαρίνα και το Περιβόλι Γρεβενών μέχρι τον Πεντάλοφο και τη Βλάστη Κοζάνης, από τα χωριά της Φλώρινας και της Αριδαίας μέχρι το Σταυροδρόμι Έδεσσας και τα ημαθιώτικα μέρη.
Σάββατο 13 Σεπτέμβρη στο Λυγουριό !
θα γίνει της … Παράδοσης !!!

