ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Η Τόνια Κουζή αντίθετη με την κατασκευή Ανοικτού Θεάτρου σε ζώνη επικινδυνότητας πλημμύρας

Με τον πιο ξεκάθαρο και ευθύ τρόπο περιέγραψε χθες το βράδυ, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, η Τόνια Κουζή, την μεγάλη αυθαιρεσία της κατασκευής Ανοιχτού Θεάτρου μέσα στην κοίτη του Νέδοντα και τις ολοφάνερες ευθύνες υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας και ιδιαίτερα της ΔΕΥΑΚ.

Εγώ δεν αναλαμβάνω ευθύνη να στείλω 2.000 ανθρώπους σε Ανοιχτό Θέατρο που φτιάχνεται μέσα στη ζώνη επικινδυνότητας πλημμύρας, τη στιγμή που είχαμε πνιγμούς στην πόλη το 2016” είπε η Τόνια Κουζή!…

Αυτό είναι το κυρίαρχο θέμα με το Ανοιχτό Θέατρο, υπογράμμισε η επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Τόπος Ζωής”, που αρνήθηκε να μπει στη διαδικασία συζήτησης για το πως θα ξεπεραστούν εμπόδια ώστε να ολοκληρωθεί το έργο.

Το Ανοιχτό Θέατρο ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο με εισήγηση της δημοτικής αρχής, η οποία κάλεσε το Σώμα να “σπάσει” το έργο σε δύο υποέργα. Συγκεκριμένα, όπως ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης, η μελέτη του έργου έχει πρόβλημα σε ό,τι αφορά τα ικριώματα της μεταλλικής κερκίδας, όμως η Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ, το οποίο χρηματοδοτεί την κατασκευή του Ανοιχτού Θεάτρου, δεν συμφωνεί τελικά να γίνει συμπληρωματική σύμβαση για την ολοκλήρωση των εργασιών και αντίθετα προτείνει με την υπάρχουσα εργολαβία να ολοκληρωθούν όλες οι οικοδομικές εργασίες και στη συνέχεια να προκηρυχθεί νέο υποέργο για τη μεταλλική κερκίδα.

Η εισήγηση της δημοτικής αρχής δεν πέρασε γιατί η πλειοψηφία του Σώματος δεν πείστηκε για σειρά ζητημάτων, από το κατά πόσο είναι νόμιμη η κατασκευή του Ανοιχτού Θεάτρου στο συγκεκριμένο σημείο του Νέδοντα μέχρι το αν δικαιολογούνται πραγματικά υπερβάσεις που έχουν γίνει σε διάφορες εργασίες από τον ανάδοχο.

Όπως εξελίχτηκε το θέμα χθες το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμος βρίσκεται μπροστά σε ένα μεγάλο αδιέξοδο που δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση του έργου. Ωστόσο ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης άφησε να εννοηθεί ότι το θέμα θα ξανάρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο με διαφορετική εισήγηση.

Σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση της Τόνιας Κουζή, επικεφαλής της “Καλαμάτας Τόπος Ζωής”, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι εκδόθηκε η οικοδομική άδεια του έργου χωρίς να έχουν επιλυθεί ιδιοκτησιακές εκκρεμότητες, κυρίως όμως τόνισε ότι το έργο προχώρησε απλά με μια βεβαίωση της ΔΕΥΑΚ ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει σημειωθεί πλημμυρικό φαινόμενο στη συγκεκριμένη περιοχή, χωρίς να υπάρχει οριοθέτηση του χειμάρρου και ενώ δεκάδες επιστήμονες που συμμετείχαν στην εκπόνηση των Σχέδιων Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας εντάσσουν τη συγκεκριμένη περιοχή εντός της ζώνης επικινδυνότητας πλημμύρας!

Ο Βασίλης Κοσμόπουλος, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, επικέντρωσε κυρίως σε ζητήματα που χρήζουν πεταιρέτω διερεύνησης σχετικά με τις εργασίες που έχουν γίνει μέχρι τώρα και εργασίες που προέβλεπε η μελέτη να γίνουν.

Ο Βασίλης Τζαμουράνης, επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, υποστήριξε ότι το έργο του Ανοιχτού Θεάτρου πρέπει να προχωρήσει με την προϋπόθεση όμως ότι θα διασφαλιστεί η ένταξη στο ΕΣΠΑ του υποέργου για τη μεταλλική κερκίδα.

Η Μαρία Οικονομάκου, επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Ξεκινάμε”, τόνισε ότι κάποια σημεία αυτού του έργου είναι πολύ θολά.

Η Ελένη Αλειφέρη, επικεφαλής παράταξης που συνεργάζεται με τη δημοτική αρχή, τόνισε ότι και η ίδια έχει επιφυλάξεις για τη χωροθέτηση του έργου, πρόσθεσε ωστόσο ότι αυτό πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί εφόσον υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες γι’ αυτό από τη διαχειριστική αρχή του ΕΣΠΑ.

Ο Μανώλης Μάκαρης, επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου – Ενεργοί Πολίτες” επανέλαβε τη διαφωνία της παράταξής του για τη χωροθέτηση του έργου.

Ο Δημήτρης Οικονομάκος, επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” τόνισε ότι το έργο αυτό αποκαλύπτει την προχειρότητα του κρατικού σχεδιασμού και εξήγησε ότι το κράτος πρώτα ενδιαφέρεται για το πως θα βγάλουν χρήματα εργοληπτικές εταιρίες και μετά για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και την ικανοποίηση των αναγκών του ανθρώπου.

Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, επικεφαλής της “Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών” υπενθύμισε ότι για όλα τα προβλήματα του Ανοιχτού Θεάτρου έχει τοποθετηθεί από την πρώτη στιγμή που η προηγούμενη δημοτική αρχή εισηγήθηκε το έργο αυτό. Πρότεινε να παγώσει λίγο το θέμα ώστε να αναζητηθεί η καλύτερη δυνατή λύση, διαφορετικά προέβλεψε ότι η εξέλιξη του έργου δεν θα είναι καλή.

Πάντως η δημοτική αρχή υποστήριξε από την πλευρά της ότι το Ανοιχτό Θέατρο δεν κατασκευάζεται στην κοίτη του Νέδοντα αλλά σε οικοδομικό τετράγωνο που είναι αποκλειστικά για τη λειτουργία Ανοιχτού Θέατρου και πράσινου.

Τελικά κατά της εισήγησης της δημοτικής αρχής ψήφισαν οι παρατάξεις του Βασίλη Κοσμόπουλου, του Βασίλη Τζαμουράνη, της Μαρίας Οικονομάκου, του Μανώλη Μάκαρη, της Τόνιας Κουζή, του Δημήτρη Οικονομάκου και του Μιχάλη Αντωνόπουλου, που είχαν και την πλειοψηφία έναντι των παρατάξεων της δημοτικής αρχής, της Ελένης Αλειφέρη και του Δημήτρη Κουκούτση.

Πηγή: kalamatajournal.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *