Σύμφωνα με δύο νέες μελέτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, η εκτεταμένη χρήση των έξυπνων τηλεφώνων μπορεί να επιφέρει τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες για άγχος, κατάθλιψη ή αϋπνία στους εφήβους.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, ένας στους πέντε εφήβους παρουσιάζει «προβληματική χρήση smartphone» και χρειάζεται βοήθεια για να μειώσει τη χρήση, τονίζουν οι ειδικοί από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης στο King’s College του Λονδίνου.
Περίπου οι μισοί έφηβοι με «προβληματική χρήση smartphone» αναφέρουν συμπτώματα άγχους και ακόμη περισσότεροι έχουν συμπτώματα κατάθλιψης.
Κλείνοντας κάποιες ειδοποιήσεις, μειώνοντας τον χρόνο παρακολούθησης οθονών και κρατώντας τα κινητά τηλέφωνα εκτός υπνοδωματίου, μπορεί να περιοριστεί η επιβλαβής έκθεση στα κινητά.
Στην πρώτη μελέτη, που δημοσιεύεται στο Acta Paediatrica, εξετάστηκαν έφηβοι 16-18 ετών και το 19% βρέθηκε να έχει προβληματική χρήση smartphone. Αυτή η ομάδα είχε δύο φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναφέρει συμπτώματα άγχους. Επίσης το 64% είχε μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσει συμπτώματα αϋπνίας.
τη δεύτερη μελέτη, που δημοσιεύεται στο BMJ Mental Health, εξετάστηκαν 62 έφηβοι 13-16 ετών και παρακολουθήθηκαν για ένα μήνα. Η ερευνητική ομάδα βρήκε ότι η αύξηση της προβληματικής χρήσης smartphone συνδέεται με αύξηση στο άγχος και την κατάθλιψη.
Η Δρ Νίκολα Καλκ, που υπογράφει και τις δύο μελέτες, παραδέχεται ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, αλλά τα δεδομένα ενισχύουν την άποψη ότι κάποιες συμπεριφορές των εφήβων αρχίζουν να μοιάζουν με εξάρτηση.
Ο Καθηγητής Μπεν Κάρτερ, επίσης ένας από τους ερευνητές, αναφέρει ότι «ένας δεδομένος αριθμός εφήβων παρουσιάζει προβληματική χρήση smartphone. Δεν είναι όλοι, είναι η μειοψηφία. Και αυτή η μειοψηφία έχει αυξημένες πιθανότητες να έχει άγχος και κατάθλιψη. Δύο φορές περισσότερες για άγχος και τρεις φορές περισσότερες για κατάθλιψη».
Και οι δύο ειδικοί προτείνουν την απενεργοποίηση των ειδοποιήσεων και τον περιορισμό της χρήσης στο υπνοδωμάτιο των εφήβων.
aftodioikisi.gr