Η παρακαταθήκη που άφησε πίσω του ο Αρκάς αρχιτέκτονας Αργύρης Πετρονώτης – Το εμβληματικό μνημείο των Πεσόντων Αρκάδων του ‘40

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 99 ετών, την ημέρα των γενεθλίων του, ο Αρκάς αρχιτέκτονας Αργύρης Πετρονώτης, επίτιμος πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου των Ανθέων της Πέτρας.

Για την απώλεια και το έργο του αείμνηστου μαστρ-Αργύρη, όπως ήθελε να τον αποκαλούν μίλησε, ο φίλος και συνεργάτης του, που διάβασε και τον επικήδειο του, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, κ. Παναγιώτης Βέμμος.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Γεννήθηκε στην αρκαδική πρωτεύουσα το 1924, έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, ως αντάρτης του ΕΛΑΣ, εξορίστηκε και βασανίστηκε.

Σπούδασε Αρχιτέκτονας – Μηχανικός στο ΕΜΠ και φοίτησε στη φιλοσοφική σχολή του ΕΚΠΑ (ιστορικός – αρχαιολόγος), ενώ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία και έγινε διδάκτορας μηχανικός στο Πολυτεχνείο του Μονάχου.

Συμμετείχε σε πολλές ανασκαφές και προετοίμασε αρκετές αναστηλώσεις. Δίδαξε ιστορία αρχιτεκτονικής στην πολυτεχνική σχολή του ΑΠ Θεσσαλονίκης, αλλά και αμισθί στη σχολή καλών τεχνών, ως αναπληρωτής καθηγητής. Επιπλέον έγραψε αρκετά βιβλία.

Ένα από σημαντικότερα έργα του, ήταν η δημιουργία του εμβληματικού μνημείου των 603 Πεσόντων Αρκάδων του 1940, στην Τρίπολη, το οποίο έγινε με δαπάνη της οικογένειας του.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *