ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ : Δ. Σαρρής “Το τραγούδι του Γκριό. Παράθυρο με θέα την Αφρική”

Του Ίωνα Ξυπολιά

Τι σε παρακίνησε να γράψεις ;

Κατ’ αρχήν, θεωρώ ότι η γραφή  είναι ο πιο ολοκληρωμένος τρόπος έκφρασης και δόμησης των σκέψεων που μας κατακλύζουν, καθώς και η ιδανική μέθοδος επικοινωνίας, κοινοποίησης ιδεών, ενημέρωσης. Μπορεί επίσης κάποιος να γράψει για να αποτυπώσει φαντασιακές εικόνες και όνειρα και αυτό είναι ακόμα πιο ενδιαφέρον. 

Έχεις γράψει άλλα βιβλία ;

Στο παρελθόν έγραψα τρεις ταξιδιωτικούς οδηγούς για τις εκδόσεις “Όραμα”, τη “Γαλλία”, τη “Νορβηγία” και την “Πολωνία”. Οι ταξιδιωτικοί οδηγοί έχουν μια συγκεκριμένη φόρμα ως εργασία και περιορισμούς ως προς το ύφος και την έκταση αλλά αφήνουν κι ένα περιθώριο προσωπικής συμβολής στην καταγραφή. 

Το τελευταίο μου βιβλίο είναι καθαρά λογοτεχνικό και σε προσωπικό ύφος. Μια συλλογή διηγημάτων για την Αφρική.

Τι είναι αυτό που σε εμπνέει για να γράψεις ένα βιβλίο ;

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια της γραπτής επικοινωνίας, της έκφρασης, της φαντασίας, που λέγαμε πριν, βλέπω ότι με βοήθησαν πολύ τα πολλά ταξίδια και οι εμπειρίες τους. Αυτή είναι η κύρια έμπνευση.

Συμπληρώνω πλέον είκοσι χρόνια από τότε που ξεκίνησα να ταξιδεύω επαγγελματικά, εντατικά κι επαναλαμβανόμενα σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχω καταλάβει με τον καιρό ότι το ταξίδι, η εμπειρία του και η ανάμνηση του έχουν γίνει τρόπος ζωής και τρόπος σκέψης. Ειδικά όταν ξεκινάς να ταξιδεύεις από μικρή ηλικία, “μεγαλώνεις” μέσα από το ταξίδι, ωριμάζεις και ανδρώνεσαι μέσα από αυτή τη διαδικασία. Έχοντας αυτό σαν παρακαταθήκη αλλά και σαν αφετηρία, προχωρώ στην καταγραφή αναμνήσεων αλλά και στην κατασκευή ιστοριών με βάση πράγματα που είδα και άκουσα, ιστορίες που έμαθα εκεί που ήμουν ή διάβασα εκ των υστέρων. 

Το βιβλίο που κρατάω στα χέρια μου αν και δεν το έχω διαβάσει ακόμη, βλέποντας το εξώφυλλο με παραπέμπει στην Αφρική. Ποιο είναι το περιεχόμενο του;

“Το τραγούδι του Γκριό. Παράθυρο με θέα την Αφρική”. Πρόκειται για δώδεκα διηγήματα με θέμα την Αφρική. 

Ένας τίτλος περιφραστικός, ακριβώς για να αποδώσω τη διάσταση της αφήγησης του ντόπιου Αφρικανού βάρδου, του “Γκριό” και να προτείνω, να παρουσιάσω εικόνες από μια ήπειρο. 

Σαφώς, ο γενικός χαρακτήρας του βιβλίου αυτού είναι και ταξιδιωτικός. Ουσιαστικά, είμαι παρών σε δώδεκα μικρές ιστορίες που εκτυλίσσονται στην Αφρική και καθεμία μας παραπέμπει σε πρόσωπα, τοπία, μύθους και καταστάσεις. Μέσα από αυτές τις ιστορίες εξυμνώ την αφρικανική φύση, περιγράφω τους ανθρώπους διαφόρων χωρών, κάποια έθιμα τους, το χαρακτήρα των κοινωνιών. Κυρίως όμως, παραπέμπω τον αναγνώστη στο να διαβάσει κάτι παραπάνω για αυτές τις χώρες, να μάθει κάτι για την ιστορία τους, να προβληματιστεί για τα κοινωνικά τους ζητήματα. Σε κάποιες από τις ιστορίες επιλέγω να δώσω το λόγο σε κάποιο ζώο, να περιγράψω αυτό που θέλω σαν διήγηση ή μύθο, να μεταφέρω τον αναγνώστη σε άλλη εποχή ενδεχομένως.

Είναι ιστορίες με λογοτεχνικό ύφος και περιγραφές, αλλά με στόχο τη γνώση και τον προβληματισμό, ενίοτε πολιτικό, ενίοτε ιστορικό ή κοινωνικό.  

Δώδεκα διηγήματα, συμβολικό η τυχαίο το νούμερο ;

Θα μπορούσαν οι ιστορίες να είναι περισσότερες, αλλά έγινε από μέρους μια επιλογή προκειμένου να είναι και πιο ευχάριστη η ανάγνωση. Σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ είχα μια ιστορία στο μυαλό μου, ή μια διήγηση, έπρεπε να επινοήσω το ύφος ή το πρόσωπο της αφήγησης, τον πρωταγωνιστή μέσα από τα μάτια του οποίου εκτυλίσσεται μια αλληλουχία στιγμών και γεγονότων.

Είναι εύκολο να εκδώσει κάποιος ένα βιβλίο σήμερα ;

Δεν μπορώ να πω ότι βρήκα ουσιαστικές δυσκολίες ως προς την έκδοση αυτής της συλλογής διηγημάτων. Επέλεξα να στείλω τα κείμενα στις εκδόσεις Στοχαστής καθώς γνώριζα ήδη τη δουλειά τους, ως αναγνώστης, πάνω στα κείμενα των εξερευνητικών ταξιδιών. Οι εκδόσεις Στοχαστής έχουν αφιερώσει εδώ και δεκαετίες ένα μεγάλο μέρος της δράσης τους στο να εκδώσουν τα χρονικά των εξερευνήσεων, κάτι που θεωρώ εξαιρετικά χρήσιμο και ουσιαστικό για το ταξιδιωτικό κοινό. Έτσι λοιπόν ξεκίνησε αυτό το ταξίδι για το “Τραγούδι του Γκριό” και οι οποίες δυσκολίες εξαντλήθηκαν στο να αλλάξουμε κάποιους τίτλους διηγημάτων και να ορίσουμε τη σειρά παρουσίασής τους μέσα στο βιβλίο…  

Άλλες δραστηριότητες ; 

Δουλεύω ως ξεναγός στην Ελλάδα ολόκληρο το χρόνο και συμμετέχω στην οργάνωση και διεκπεραίωση μακρινών ταξιδιών στο εξωτερικό για Έλληνες τουρίστες. Εκτός αυτών, συνεχίζω να ασχολούμαι με την εκμάθηση ξένων γλωσσών και με τη μουσική. 

Βιογραφικό του Δημήτρη

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λυγουριό Αργολίδας.

Τελείωσε το σχολείο εκεί και παράλληλα έμαθε μουσική στο τοπικό ωδείο.

Στη συνέχεια σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ παράλληλα ξεκίνησε τα ταξίδια του επαγγελματικά από το 2001 και πήρε πτυχίο στη μουσική, στο βιολί.

Εκτός των αγγλικών και γαλλικών που είχε διδαχθεί από τα μαθητικά του χρόνια, συνέχισε και με αρκετές άλλες γλώσσες, γιατί πάντα θεωρούσε ότι η γλωσσομάθεια διευρύνει κατά πολύ τις γνώσεις μας και αλλάζει το χαρακτήρα μας.

Έκανε κινέζικα, αραβικά και τουρκικά στο διδασκαλείο ξένων γλωσσών του Πανεπιστημίου Αθηνών, διατηρώντας μια βασική γνώση σε αυτές τις γλώσσες, ισπανικά στο ινστιτούτο Θερβάντες, σουηδικά και πορτογαλικά σε ιδιωτικούς φορείς, ρωσικά στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Μινσκ. 

Μετά τις σπουδές και το πτυχίο Νομικής, έκανε ένα διετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα έρευνας στη Σύγχρονη Ιστορία, στο Πανεπιστήμιο της πόλης Καν.

Ευχαριστώ το φίλο μου Δημήτρη για τη συνέντευξη που μου παραχώρησε, ειδικά γι αυτό το βιβλίο που είναι εμπνευσμένο από την Αφρική που αγαπώ και έχω κι εγώ ταξιδέψει σε τρεις χώρες της, όπου ”την έχω δει από την καλή και την ανάποδη” όπως μου γράφει στην αφιέρωση !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *