Ο παπά Σταύρος Καρπαθιωτάκης, ο στρατιωτικός, τότε, ιερέας, που κήδεψε τον Καζαντζάκη 61 χρόνια πριν, έφυγε από τη ζωή, στα 86 του χρόνια.

Το ιστορικό
Η Αρχιεπισκοπή Κρήτης δεν επέτρεψε σε κανένα ιερωμένο να συνοδεύσει το νεκρό Καζαντζάκη στον τάφο του αλλά ο νεαρός ιερέας τότε δεν υπάκουσε κι ανέβηκε με δική του πρωτοβουλία στο ‘Μαρτινέγκο’ την ημέρα της ταφής, στις 5 Νοεμβρίου 1957.
Ο παπά Σταύρος είχε πει σε συνέντευξή του στην Ελένη Κατσουλάκη:
«Μια μέρα πριν την κηδεία του Καζαντζάκη, ο διοικητής κάλεσε όλους τους στρατιωτικούς και έδωσε διαταγή να μην βγει κανείς έξω από το στρατόπεδο στις 5 Νοέμβριου. Οι αρχές και ο στρατός φοβόνταν μεγάλες φασαρίες, γιατί είχε έρθει εκκλησιαστική διαταγή να μην ταφεί ο Καζαντζάκης. Όταν θα το ‘παιρναν χαμπάρι οι Κρητικοί θα έκαναν μεγάλες φασαρίες. Εγώ σαν παπάς ένιωσα πολύ άσχημα. Η συνείδηση μου με πείραζε πολύ. Ήμουν παπάς. Δεν άντεχα να πάρω στον λαιμό μου τέτοιο άδικο. Δεν μπορούσα να αρνηθώ τα ιερά μυστήρια σ’ ένα βαφτισμένο Χριστιανό που δεν έκανε ποτέ κάτι ανήθικο η εγκληματικό. Όσο αφορά τα βιβλία του δεν είμαι εγώ άξιος να τον κρίνω.
-Πως τα καταφέρετε;
-Το ‘σκασα κρυφά από τον στρατό την μέρα της κηδείας. Πήρα αθόρυβα τα ράσα μου και έτρεξα στον Μαρτινέγκο και τον έθαψα.
-Ο κόσμος που περίμενε στον Μαρτινέγκο ήξερε τι έγινε;
-Όχι . Όλοι νόμισαν ότι με έστειλε η εκκλησία να τον κηδέψω. Είχαν δει και τον Μητροπολίτη Ευγένιο στον Άγιο Μηνά. Δεν ήξερε κανείς τι γινόταν στα παρασκήνια!
-Τιμωρηθήκατε;
-Ναι. Πέρασα από στρατιωτικό δικαστήριο και μπήκα φυλακή για έξη μήνες!”
Τα συλλυπητήρια της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη
«Με συγκίνηση και βαθιά λύπη πληροφορηθήκαμε την αποδημία του πατέρα Σταύρου Καρπαθιωτάκη, που μαζί με δεκαέξι ακόμα ιερείς είχαν τελέσει την κηδεία του Ν. Καζαντζάκη στο Ηράκλειο το 1957 και είχε ακολουθήσει τον θανόντα μέχρι τον τάφο.
Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Ν. Καζαντζάκη κ. Γιώργος Στασινάκης μαζί με την Πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος της Εταιρείας, Κλεοπάτρα Πρίφτη (1925-2015) είχαν συναντήσει κατά το παρελθόν πολλές φορές τον πατέρα Σταύρο, είχαν συζητήσει μαζί του και είχαν δημοσιεύσει την μαρτυρία του στο Regard Crétois, την επίσημη επιθεώρηση της Εταιρείας.
Ο Πρόεδρος, η Συντονιστική Επιτροπή και τα Μέλη της ΔΕΦΝΚ εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.
Στις 26 Οκτωβρίου 1957, ο Νίκος Καζαντζάκης άφησε την πνοή του στην Πανεπιστημιακή Κλινική του Φράιμπουργκ στη Γερμανία, σε ηλικία 74 ετών. Δέκα ημέρες η σωρός του ταξίδεψε στην Ευρώπη μέχρι να καταλήξει στο Ηράκλειο και να αναπαυτεί στον προμαχώνα του Μαρτινέγκο, με θέα το αγαπημένο του Μεγάλο Κάστρο. Η κηδεία του Καζαντζάκη, που αποτελεί μόνιμο έκθεμα του ΜΝΚ, καταγράφηκε με την κάμερα του Μιχάλη Γαζιάδη και προβλήθηκε στα “Επίκαιρα” των κινηματογραφικών αιθουσών.
Η κηδεία του Καζαντζάκη, που αποτελεί μόνιμο έκθεμα του ΜΝΚ, καταγράφηκε με την κάμερα του Μιχάλη Γαζιάδη και προβλήθηκε στα “Επίκαιρα” των κινηματογραφικών αιθουσών.
Αρχείο Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη
ΠΗΓΗ: inotos.gr